събота, 20 октомври 2012 г.

Супа и разядка

Гъста супа от коприва
500 г коприва
1 гл. лук
1 морков
4 големи картофа
едро смлян червен пипер със семките
½ к.ч. олио
Supa2Копривата се измива под течаща вода и се отцежда. Слага се в дълбок съд и се попарва с вряла вода. Оставя се за 5-10 минути. Изважда се и се изстисква. Нарязва се на ситно.
В сгорещената мазнина се задушават до златисто настърганият морков и нарязаният на ситно лук. Долива се гореща вода до желаното количество. След като водата заври, се пускат обелените картофи и се варят до омекване. Супата се посолява и  се пасира с пасатор (внимавайте да не се изгорите с пръски супа или да не обърнете тенджерата!). Копривата се добавя към пасираната смес. След като заври отново, котлонът се изключва и супата се оставя върху него с прихлупен капак. Сервира се в купички, като се добавя от разядката. По желание се поръсва с едро смлян със семките червен пипер.
Разядка за супата
½  ч.ч. олио (зехтин)
1 ч.ч. смлени орехови ядки
7-8 скилидки чесън
сол
Скилидките чесън се пресоват и разбъркват със смлените орехови ядки, солта и зехтина. Разядката се съхранява в бурканче с винт в хладилника. Може да се използва и за намазване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар