събота, 20 октомври 2012 г.

Шатра от ориз със зеленчуци



Oriz2 ч.ч. дългозърнест ориз
4½  ч.ч. вода
1 патладжан
1 средно голяма тиквичка
1 морков
1 чушка
½ ч.ч. стафиди
2 връзки магданоз
4-5 стръка целина
3 скилидки чесън
1 к.ч. олио (зехтин)
щипка настъргана натурална канела (на пръчици)
млян черен пипер
сол
Зеленчуците се нарязват на дребно и задушават в сгорещена мазнина. Добавя се измитият и отцеден ориз, като се бърка с плоска дървена лъжица, докато стане „стъклен”. Долива се горещата вода. Стафидите се измиват и сипват във врящия ориз. Скилидките чесън се обелват, нарязват на ситно и се добавят заедно със солта и черния пипер. След около 5-10 минути тенджерата се покрива с чиста хавлиена кърпа (внимава се краищата й да не опират котлона), захлупва се с капака и котлонът се изключва. По този начин оризът ще се получи пръхкав и на отделни зърна. След около 30 минути кърпата и капакът се махат. Поръсва се с настърганата канела. Оризът се изсипва в по-дълбока широка чиния и се оформя като шатра. Целината и магданозът се измиват и подсушават. Накълцват се на ситно, леко се посоляват и размесват. Шатрата от ориз се поръсва равномерно с нарязаната зеленина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар