четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Споделено от в."24 часа"- Риба тавалък



Кой готви:
Иванка Димова от с. Каснаково се научила да прави тази типична за родния край рецепта за риба на тава от баба си. Днес тя я приготвя на своите деца и внуци.
Продукти:
500 г дребна речна риба
2 средни глави лук или един стрък праз - според сезона
2-3 средни домата или 1 ч.ч. доматен сок

2 с.л. брашно
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер, джоджен - сушен или пресен
3 яйца
2 с.л. оцетНачин на приготвяне:
Почистваме, измиваме и посоляваме рибата. Овалваме я в брашно и запържваме до златисто от двете страни. Нареждаме парчетата в тава.
Задушаваме в олио ситно нарязания лук. Добавяме настърганите на ренде домати и запържваме хубаво. Слагаме и брашното и червения пипер. При непрекъснато бъркане доливаме около 1 и 1/2 ч.ч. вода.
Изливаме сместа в тавата при рибата, щом заври. Добавяме сол. Слагаме тавата във фурната на долно печене, за да ври, докато омекне лукът.

Приготвяме застройката от трите яйца, които разбиваме с 2 с.л. оцет в дълбока купа. Вземамаме половин черпак от горещата смес в тавата и добавяме към яйцата при непрекъснато бъркане. Процедурата се повтаря, докато сместа в купата и сместа в тавата изравнят температурите си. Изсипваме застройката върху готовото ядене и я разбъркваме леко. Поръсваме рибата с джоджен и подправяме с лимонов сок и черен пипер

1 коментар: