събота, 20 октомври 2012 г.

Тортиля от картофи и лук

Тортия от картофи и лук

Тortilla española (Испански омлет), един от символите на кулинарията в Испания, сравнително проста за приготвяне, но много вкусна – сервира се топла или студена като основно ястие, като гарнитура или с тапас.
/за името tortilla, двойно ll на испански не се чете, а се прозинася като кратко i – ударението е на края и се произнася като тортия/
тортия
първата ми тортиля! Но няма да е последна!

Приготвя се със зехтин, картофи, нарязани на малки парчета (на тънки кръгчета или пръчици) с разбито яйце, може да се добави лук или зелени подправки или някоя червена чушка за цвят или люта за пикантност.
Продукти
4 средни картофа
4 яйца
1 глава кромид лук – по желание
100 мл зехтин
Щипка сол
Приготвяне
• Обелете картофите и ги нарежете на парчета (на тънки кръгчета илипръчици)
• Загрейте зехтина в тиган, който има и капак. Добавете картофите, сложете капака и така около 20 мин до готовност, като разтръсквате само от време на време тигана
• Ако искате да има и лук се добавя заедно с картофите
• Когато картофите станат златисти ги отцедете от зехтина (може да го използвате и след това)
• В тигана сложете съвсем малко зехтин, около 1 ч..л. и картофите и залейте с разбитите яйца
• Използвайте капака или голяма чиния за да обърнете тортията – покрийте тигана с чинията – обърнете тигана – върнете тортията в тигана за да се запече и от другата страна
• Гответе до готовност на яйцата
• Поднесете според вашето желание като основно ястие с гарнитура от домати, зелена салата или разрежете и поднесете като гарнитура


     Това бяха първите пържени картофи у дома от много време, никога досега не съчетавани с яйца – получи се нещо вкусно, апетитно и успях да изненадам. Не пестете зехтин (погледнете какво пише на етикета на бутилка – дали е зехтин, който издържа на висока температура) или използвайте олио – за да станат златисти картофите, но ги отцедете много старателно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар