събота, 20 октомври 2012 г.

Домашна юфка по стари рецепти


Обикновена юфка
На 1 кг брашно може да сложите толкова яйца, колкото искате или имате. Пригответе пепелива вода-залейте с вряла вода пресята дървесна пепел, разбъркайте и оставете да се утаи. Пресейте брашното и на 1 кг брашно добавете 200-250 гр грис. Направете кладенче в брашното  и изсипете отмерените с чаша счупени яйца. На чаша яйца добавете наполовина по обем бистра отдекантирана  пепелива вода. На 1 кг брашно добавете 2 лъжици сол и замесете твърдо тесто.Ако  е нужно прибавете пепелива вода или брашно. Омесете го много добре и оставете да почива 1-2 часа. Разделете го след това на топки колкото юмрук и разточете кори с дебелина около 0,5 см. Наредете ги върху покривки да съхнат.В горещо време  те изсъхват за един ден.Натрошете ги и ги запечете в тава до златисто.След като изстинат напълно, ги приберете в метални кутии или платнени торбички. Съхранявайте юфката на сухо и хладно място.
Ако искате вместо начупена, юфката да е нарязана , оставете корите само леко да позасъхнат. Тогава ги нарежете на широки ленти и после сложете лентите пе 4-5 една върху друга. С остър нож ги разрежете напречно на парчета широки 1-2 см. разстелете парчетат отново върху покривки и оставете да изсъхнат напълно, като ги обръщате от време на време. Съхранявайте както натрошената юфка.
Бърза юфка,
Замесете умерено твърдо тесто от 2 чаши брашно, 2 яйца, 1 лъжичка сол и хладка вода.Омесете го добре и разточете на две големи кори. Когато позасъхнат нарежете на ленти и после напречно. Сложете ги да съхнат и после леко запечете в слаба фурна до златисто.
Юфка с мляко
Разбийте 20 яйца с 1 литър прясно мляко и прибавяйте брашно, докато получите умерено твърдо тесто. Разделете го след това на топки колкото юмрук и разточете кори с дебелина около 0,5 см. Наредете ги върху покривки да съхнат.В горещо време  те изсъхват за един ден. Натрошете ги и ги запечете в тава до златисто. След като изстинат напълно, ги приберете в метални кутии или платнени торбички. Съхранявайте юфката на сухо и хладно място.
Домашно фиде
Замесете тесто твърдо тесто с 10 яйца, една и половина чаша прясно мляко и 3/4 чаша пепелива вода и 1 лъжица сол.Разточете тестото на кори и наредете върху покривки на сянка. Когато леко позасъхнат( при сгъване да не се чупят), нарежете всяка кора на ленти широки 4 см. Нареждайте лентите една върху друга и ги  режете на много тънки ивички. Разстелете полученото фиде отново върху покривките и оставете да съхне на сянка 3-4 дни, като го обръщате от време на време. Приберете го в платнени торби,пластмасови  или метални кутии.
Тархана
Продукти за 3 кг брашно: 1 кг лук, 1 кг червени пиперки „Капия“, 2 кг червени домати, 1 средно голяма тиква( може да я замените с тиквички), 1 кг предварително втасало тесто( може да го купите готово). По желание може да прибавите и няколко люти чушчици. Нарежете измитите зеленчуци, посолете ги и ги сварете без да прибавяте вода. Когато омекнат, ги претрийте през цедка . Направете кладенче в брашното и изсипете вътре зеленчуковото пюре и втасалото тесто. Замесете твърдо тесто. Оставете го да втаса повторно. Това отнема 1 деноннощие.Омесете го втори път и пак го оставете да втаса. Тогава го разделете на топки и разточете на кори 0,5 см дебели. Наредете корите на покривки да съхнат на сянка. Докато са още леко влажни, започнете да ги претривате с ръце на трохички. Пресейте ги през гевгир и разстелете отново върху покривките да изсъхнат напълно.Съхранявайте тарханата в платнени торбички на хладно и проветриво място. Много е подходяща като прибавка към супи, особено пилешка или кокоша.Тарханата се вари и за закуска както юфката.
Тархана с кисело мляко
Замесете твърдо тесто от 10 яйца, 1 кг кисело мляко, 1 лъжица сол и брашно, колкото поеме. От добре омесеното тесто късайте топчета и ги настържете с едро ренде направо върху покривките. Ако тестото омекне, добавете брашно и го премесете. Оставете тарханата да се суши 3-4 дни на сянка. Съранявайте я в в платнени торбички на хладно и проветриво място.
Тарханата се приготвя така: В 1 литър вода или мляко се сварява на умерен огън 1 чаша тархана до пълно извиране на течността. Тогава я полейте с масло и поднесете със сирене или захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар