неделя, 21 октомври 2012 г.

Яйца по панагюрски за Валентин




Необходими продукти 

Продукти за 4 порции:
  • 8 пресни яйца;
  • 1с.л. оцет;
  • 1 кофичка кисело мляко;
  • 70г краве масло;
  • 1ч.л. червен пипер;
  • щипка сол;
  • 1 скилидка чесън.

И така - поставяме в купа от йенско стъкло (аз използвам капака от тенджера) в микровълновата около 1 пръст с гореща вода и 1 лъжициа оцет или малко сол.
Включваме за 2 мин. на мах мощност (водата трябва да заври през това време)
Счукваме 2-3 скилидки чесън. След като заври водата, изваждаме купата от микровълновата. Чукваме бързо яйца, като не се притесняваме, че белтъците им ще се слеят. Отново връщаме съдът в микровълновата печка и пробиваме всеки отделен жълтък с вилица. Не се притеснявайте, че ще изтече жълтъка, защото врящата вода вече е образувала ципа. Включваме отново на режим варене за около 3-3,5 минути, според предпочитанията на домакинството дали яйцата да бъдат рохки или твърдо сварени и разбира се от мощността на печката. Препоръчително е да се намали мощността на 50%.

Поставяме в печката една чашка с 1 лъж. масло или зехтин и щипка червен пипер (за да не запържваме маслото в тиганче). Натрошаваме 60-70 гр сирене в една чиния, в която ще сервираме. Прибавяме чесъна и 3-4 лъж.кисело мляко и объркваме. Разрязваме белтъка на готовите яйца и ги изваждаме с "решетъчна лъжица", като ги нареждаме върху канапето от сиренето и млякото. Накрая поливаме с чашата със сгорещеното масло и заливаме върху върху всяка порция. Сервираме ястието веднага.



Яйцата са ценна храна, предпочитана от хората през вековете, заради своя малък размер, широка разпространеност, висока хранителна стойност и ценова достъпност. Те са с високо съдържание на протеини и минерали и ниско калорични. Дълги години бяха набедени за вредни, поради високо количество на холестерол. Факт е, че жълтъкът има високи стойности на холестерол, но в последните години взимат превес твърденията, че до 1-2 яйца на ден не увеличават хорестерола в организма повече от нормалните стойности и е по-скоро полезно да се ядат отколкото вредно /без да се прекалява, разбира се/. Най-популярни и широко разпространени са кокошите яйца, но пазарът предлага все по-голямо разнообразие. У нас, освен кокошите са популярни пъдпъдичите и яйца от патица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар