неделя, 18 ноември 2012 г.

Пилешка супа по класическа рецепта


Има ястия, които са толкова любими, че новакът в кухнята задължително трябва да се запознае с тях. Колкото и старомодно и класически да звучат, рецептите за боб чорба, баница със сирене, таратор, или пък мусака задължително трябва да влязат в книгата с рецепти на новака. С пълна сила това важи и за рецептата за пилешка супа. Въпреки, че в българската кухня пилешката супа се среща в безброй варианти: пилешка супа със застройка, пилешка супа без застройка, пилешка супа със зеленчуци, или пък пилешка супа само с пилешко месце, пилешка супа с фиде или пилешка супа с картофи, има една рецепта, която е почти универсална и съчетава елементи от всички рецепти. Ето и рецептата за класическа, вкусна и  лесна пилешка супа. Тази рецепта е за бистра пилешка супа, но по желание можете и да я застроите.
Пилешка супа
Пилешка супа
Необходимите продукти за класическа пилешка супа:
1. пилешко месо (2 бутчета, или ½ пиле, или колкото имате)
2. 2 средно големи картофа
3. един морков
4. една малка глава лук
5. едно „гнездо” фиде
6. сол и черен пипер (по желание)
7. ½ връзка магданоз

6 Порции

Необходимо време за приготвяне:
60 минути
Пилешка супа
Пилешка супа
Рецептата на класическата пилешка супа в стъпки:


1.
В голяма тенджера слагате около 2 литра вода и когато заври добавяте пилешкото месо и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица). Колкото повече е пилешкото месо, толкова по-силен ще стане бульонът и толкова по-вкусна ще стане супичката. Ако пък имате баба на село, или пък някаква друга връзка със село е най-добре да си вземете едно домашно пиле, тогава супата ще стане много по-ароматна и със сигурност ще е много по-вкусна!  По време на варенето на пилето най-вероятно ще се образува пяна, която трябва да отстраните. След като се свари пилето извадете месото от бульона и го прецедете. А кога е сварено пилешкото месо ще разберете като пробвате с виличка. Когато лесно се отделя от костите, значи е готово.
2.
Нарязвате зеленчуците на малки кубчета. Към бульона добавете първо моркова и лука. След като  поврят  5 минути добавете и нарязаните на дребно картофи, а след още 5 минути добавете и натрошеното фиде и варете до пълно сваряване на фидето и картофите.
3.
Обезкостете свареното пилешко месо и го накъсайте на дребни парченца, които добавете към супата. Накрая, след като свалите пилешката супа от котлона поръсете със ситно нарязан магданоз. Не е необходимо пилешката супа да ври с магданоза, така той остава свеж, не губи от полезните си вещества, а същевременно овкусява достатъчно добре.
Пилешка супа
Пилешка супа

Идея: Ако обичате застроените супички, няма проблем да застроите и тази пилешка супа. Прави се класическа застройка от яйце и кисело мляко, като се налива на тънка струйка с поизстиналата супа. Трябва да добавяте застойката много бавно и то не във вряща супа, за да не се пресече.
Може да пробвате и друг вариант за пилешка супа, който е малко по-нестандартен. В рецептата на пилешката супа със застройка не се слагат никакви зеленчуци, а само копър, като така се чувства още повече аромата на пилето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар