събота, 20 октомври 2012 г.

Козуначени истории

Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
6 яйца
200 г краве масло или 150 г свинска мас или маргарин
250 мл прясно мляко
300 г захар
1 лимон – настъргана кора
4 праха ванилия
2 с.л. коняк
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл прясно мляко.
Добавя се 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Почива под кърпа и на топло 10-15 мин.
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се останалото прясно мляко.
Ароматизира се с ванилията, коняка и лимоновата кора.
Брашното се разстила в широка тава.
В средата се прави кладенче.
Сипва се втасалата мая, яйчената смес и солта.
Замесва се тесто, като от време на време
се налива от разтопената мазнина
или ръцете често се топят в нея.
При месенето тестото се разтегля, събира се на топка и пак се разтегля.
Получава се еластично и гладко тесто, което не залепва по повърхността и ръцете.
Ръси се с брашно и се покрива с кърпа.
Втаса на топло за 1 час – до удвояване на обема си

От втасалото тесто с намаслени ръце се къса толкова, колкото е необходимо за оформяне на едно козуначено изделие.
Разделя се тестото на две части – едната с една идея по-малка от другата.
Прави се 1 правоъгълен козунак във форма с размери 30/11/7 см и 1 козуначен венец в форма с вместимост 2 литра.
Сплитане на печива на тройна плитка
Тестото се дели на три части.
Оформят се три еднакви по дебелина и дължина фитила.
Поставят се един до друг на работния плот.
Горните им краища се притискат добре.
Десният фитил се премества над средния в средата.
Левият фитил се премества над средния в средата.
Плетенето продължава по същия начин.
Най-накрая краищата се притискат добре.
Изделието се слага в намаслена форма.
Покрива се с кърпа.
Втасва на топло до удвояване на обема.
Втасалите козунаци се мажат с разбито яйце.
Ръси се със захар. Декорира се с бадеми по желание.
Пече се при 180°С.
Козунаците се покриват с алуминиево фолио 15-20 минути след началото на печенето, за да не изгорят отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар