сряда, 17 октомври 2012 г.

Обърнат карамелен тиквен пай




Обърнат карамелен тиквен пай

Продукти: За тестото: 250 г брашно, 125 г краве масло, 1 яйце, 1 щипка сол, 1 щипка захар, 1 с.л. олио
За плънката: 500 г тиква, 3 ч.ч. захар, 500 мл прясно мляко, 3 яйца, ванилия, 1/4 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от изброените продукти, което оставяме да почине за около 20 минути в хладилник. След това го разточваме така, че да обхване и стените на тавичка за пай, леко надупчваме с вилица и запичаме за около 10-15 минути във фурната на 180 градуса.
Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Посипваме с 1 ч.ч. захар. Оставяме я за няколко часа, за да отдели водичка, след това я сваряваме и отцеждаме.
Разбиваме млякото с яйцата и 1 ч.ч. захар, добавяме ванилията и внимателно смесваме със сварената на парченца тиква.
Изсипваме в тавичката и запичаме на 180 градуса. Няколко минути преди да изключим фурната, поръсваме с 1/2 ч.ч. захар, за да се карамелизира. Готовия пай обръщаме в подходящ поднос. В течноста, в която се е варила тиквата, добавяме канелата, около 1/2 ч.ч. захар и вода, ако е необходимо. Кипваме и заливаме охладения пай. Поръсваме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар