неделя, 21 октомври 2012 г.

Бабината баница....в ретро вариант



Готовата баница

На тази баница дълго време се чудех какво име да и дам и накрая реших - "Бърза, лесна и вкусна баница". За мене и трите думички са особенно важни при направата й, защото времето все не достига. Тук съм смесила няколко рецепти за самата технология по направата на баницата, а отделен въпрос е, че всеки път ми се налага промяна в самата рецепта на пропорциите на съставните продукти, в зависимост от наличните провизии в хладилника. Обичам да чета подробни и ясни рецепти и се опитвам да напиша такава, но в този случай мисля, че повече важи мярката  "на око". Всеки си има поне по няколко свои рецепти за баница, за които семейството счита, че баницата е вкусна и може да си ги използва ако му допадне технологията за "бърза и лесна".
Продукти

Продукти:
  • 1 пакет финни точени кори "Фамилия" (500г); 
  • 4 броя яйца (4 са по рецепта, но аз слагам 5-6, защото тези кори са с по-голям грамаж - иначе става суха);
  • 1/2 кофичка кисело мляко;
  • 1 ч.л. сода за хляб;
  • 1 бучка сирене (около 400-500 гр.) или 2/3 сирене, 1/3-извара);
  • 1 ч.ч. олио/зехтин (непълна);
  • 250 мл. газирана вода.
Моята обичайна тава е кръгла с диаметър около 35 см, но е не е достатъчно дълбока за да побере тези продукти. Намалям пропорционално количеството на рецептата и използвам друг вид финни кори, чийто грамаж е 400гр за пакет. 

Намачквам и нареждам рехаво корите една по една във формата на кесийка с отвора нагоре, 
една до друга, докато се напълни дъното на тавата и поръсвам със сирене в гънките

Заливам с част от сместта за плънката

Нареждам втори ред кори по същия начин 

 Отново насипвам сирене и пак заливам с плънката

Най-отгоре се нарежда последната кора, с която се покрива баницата.
Краищата на корите се загръщат навътре

Залива се с останалата смес и с газираната вода и се оставя да преседи няколко минути,
за да попие равномерно


Приготвяне:
  • Натрошавам сиренето;
  • Отделно смесвам всички съставки: киселото мляко със содата (която често пропускам умишлено), яйцата и олиото. Ако сиренето е безсолно добавям малко сол;
  • Намазнявам дъното на тавата;
  • Намачквам и нареждам рехаво корите една по една във формата на кесийка с отвора нагоре, една до друга, докато се напълни дъното на тавата. Краищата на отделните кори остават да стърчат навън;
  • Поръсвам с натрошеното сирене и заливам с част от сместта за плънката; 
  • Нареждам втори ред кори по същия начин и пак заливам с лъжица, в гънките, за да поеме и там. За предпочитане е корите да се съберат на едно ниво, защото иначе горния ред притиска долния, но аз успешно я правя и на "два етажа";
  • Краищата на корите се загръщат навътре;
  • Най-отгоре се нарежда последната кора, с която се покрива баницата;
  • Залива се с останалата смес и с газираната вода и се оставя да преседи няколко минути, за да попие равномерно.
Ако евентуално не стигне плънката (при мен се често се случва) се разрежда с малко мляко (а може и да се добави от някоя от течните съставки от плънката). Трябва да се внимава да не се притиска, за да не слегне. 

Опечена баница
Пече се до характерната златисто-кафява коричка в предварително затоплена фурна. В нашата печка отнема 30-40 минути на 170 градуса, като първоначално пека само от долу. Всичко си зависи от фурната разбира се. Когато останат около 5 минути от изваждането на баницата, се оформя следната "конструкция":  


"Конструкция" за обръщане на баницата
  • Обилно се намокря чиста домакинска кърпа, без да се цеди се поставя върху плот (или някаква друга повърхност) - аз това не го правя.
  • Отгоре се нареждат захлюпени чаши или купички (за кръгла тава използвам 3 броя на такова разстояние, че тавата да може да се обърне и постави върху тях, без баницата да се притиска. След като я извадим от  фурната и изчакаме да попие евентуално изплувала мазнина по крайщата, тавата се обръща върху тази конструкция. Отгоре върху тавата се слага мокра кърпа или хавлия, като гледаме да няма място, от което баницата да може да "диша" (краищата на мократа горна кърпа се съвпадат с тези на долната) - аз и тук не слагам кърпа. Баницата седи така, докато не изстине. 
Реже се на парчета и се сервира топличка с айранче.  
От това, че е изстивала с главата надолу, тя остава бухнала и много шуплеста, без да се слепва и сбива. Някои рецепти споменават този начин на обръщане след изпичане като "Надупена баница". Трябва да се внимава в каква тава се прави, ако е тефлонова или неръждаема може да се изсипе върху плота след обръщането.
Представете си на мене този начин ми го показа един мъж, който прави баниците у дома и те са много вкусни. Веднага след като преодолях страха си от изсипване на баницата, след обръщане, започнах редовно да прилагам това. 

Готова баница

Няма коментари:

Публикуване на коментар