неделя, 21 октомври 2012 г.

Микровълнова печка - Използваме я за какво ли не – винаги на една ръка разстояние, винаги измъкваща ни от изненадващи и непредвидени ситуации. Безспорно – удобство за всички нас. Въпреки че повечето от хората предпочитат да готвят на електрическа печка, а микровълновата да им бъде само за претопляне на кафето, на супата от снощи, тя безспорно върши много полезна и бърза работа. Ето Ви рецепта на моя приятелка:

Продукти: 
  • 125 г масло (или олио (1/2 голяма чаена чаша)); 
  • 125 г брашно (1 голяма чаена чаша); 
  • 125 г захар (1/2 голяма чаена чаша); 
  • 100 г орехи; 
  • 1 с.л. (10 мл) ром (ванилия или друга есенция); 
  • 4 бр. яйца; 
  • 1/2 пакетче бакпулвер; 
  • 150 г марципан (пудра захар, стопен шоколад, конфитюр, ядки и др.); 
  • мазнина за формата; 
  • брашно за формата. 

Начин на приготвяне: 

В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 г нарязани орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва, се държи 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко във формата и след това се обръща и украсява. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт и кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки. 

Забележка: w Копирала съм оригиналната рецепта за приготвяне. Всичко, което е вписано в скобите за отделните продукти са мои интепретации с които според мене също става вкусно. Може тестото да се се направи двуцветно с какао. Аз печа за 8 мин. при 800 Вт (но не на грил) в силиконова форма, която само намокрям предварително, т.е. в случая не използвам мазнина и брашно при печене. Формата се изпълва до горе като обем и след това проверявам дали е опечено с дървена клечка за шишчета. На пръв поглед тестото изглежда сурово и недопечено, защото липсва златната коричка, която се образува при нормалните печки, но след като се поръси или намаже с глазура, това не личи. Внимавайте да не го препечете, защото вместо пухкав, става сух и твърд като бисквита, особено след като изстине. Имайте предвид, че тестото не е достатъчно сладко и ако няма да го аранжирате отгоре, добавете още малко захар още при разбиването. Trilly-86-49 

СТАВА СУПЕР ВКУСЕН! 


Да ви е сладко и бъдете сигурни, че с този бърз кекс ще ви остане повече време и за други приятни неща. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар