събота, 20 октомври 2012 г.

Торти,тортички...тортолани

Торта „Добуш“
Разбийте краве масло колкото малко яйце с 4 равни лъжици пудра захар,  прибавете едно по едно 2 яйца и 1 лъжичка амонячна сода.Прибавете постепенно толкова брашно, че да получите меко тесто за разточване. Разделете го на 4 еднакви топки и разточете кори с големината на тавичката, в която ще ги печете. Намажете тавичката и опечете корите една по една до порозовяване в умерено силна фурна.
Разбийте на лек пухкав крем 250 гр масло с 3/4 чаша пудра захар. Отделно на слаб котлон разбийте до побеляване 4 яйца с 3/4 чаша кристална захар и прибавете 50 гр какао. Свалете яйчения крем и продължете да го разбивате, докато изстине и тогава го ароматизирайте с 2 лъжици ром. При непрестанно разбиване смесете двата крема, като прибавяте лъжица по лъжица яйчния  към масления. Разделете получения крем на 4 части в съотношение 1:1:1:2. Напръскайте леко корите със рядък захарен сироп и ги наредете като върху всяка размазвате част от крема. С последната два пъти по-голяма част от крема намажете отгоре и отстрани тортата. Карамелизирайте 4 лъжици захар и изсипете крема в намазана с масло гладка тавичка. Когато изстине го начукайте на дребни кристалчета  и поръсете тортата отгоре и встрани. Тортата се поднася един ден след приготвянето й.
Орехова торта
Разбийте до побеляване 7 яйца с 1 чаша пудра захар. Прибавете 2 чаши и половина смлени орехови ядки, 2 пълни лъжици какао, 1 лъжичка настъргана лимонова кора  и 1 лъжица ром. Разбъркайте леко сместа и я изсипете в намазана и поръсена с брашно висока форма за печене. Печете в умерена фурна и когато изтине, я разрежете хоризонтално на 2 части. Поръсете ги с изстинал сироп, приготвен от 1/2 чаша захар, 1/2 чаша вода и 1 лъжица ром.
Разбийте пухкав крем от 200гр масло с 3 лъжици пудра захар. Отделно разбийте на слаб огън 3 яйца с 3/4 чаша кристална захар , докато се сгъстят и започнат да падат на ленти и тогава прибавете 50 гр какао. Бийте яйченият крем докато изстине и тогава лъжица го прибавете към масления. Съединете двата блата с крем и намажете с него тортата отгоре и от страни. Опечете до златисто 1 чаша обелени и нарязани бадеми и когато изстинат ги поръсете отгоре под формата на пръстен.
Двуцветна торта
Разбийте до побеляване 5 жълтъка с 1 чаша пудра захар. Отделно разбийте на плътен сняг белтъците и лъжица по лъжица ги прибавете като разбърквате леко отдолу нагоре. Добавете последователно  2 лъжици  брашно, 2 лъжици какао и  2 лъжици пресята галета. Изсипете сместа в намазана  и поръсена с брашно форма и изпечете в умерена фурна. След като изстине тортата, разрежете я хоризонтално на две. Сварете крем от 2 чаши прясно мляко, 2 лъжици брашно  и 2 лъжици захар и го разбивайте докато изстине. Отделно разбийте на пухкав крем 200гр масло с 200 гр пудра захар. При непрекъснато разбиване прибавете  лъжичка по лъжичка млечния крем към масления и ароматизирайте с 2 праха ванилия. Накрая към крема прибавете с леко разбъркване  2 белтъка разбити на сняг.  С 1/3 от крема напълнете тортата, а с останалата част намажете отгоре и от страни. Загладете с нож и поръсете с нарязани и леко запечени бадеми.
Орехова торта с лимоново желе
Разбийте 8 жълтъка с 1 чаша пудра захар. Прибавете 8 равни лъжици брашно и 1/2 лъжичка сода бикарбонат. Продължете да разбивате и прибававете бавно 1 чаша смлени орехи .Лъжица по лъжица прибавете разбитите на сняг белтъци като леко разбърквате отдолу нагоре . Изсипете сместа в намазана и поръсена с брашно форма и изпечете в умерена фурна. След като изстине, разрежете тортата на две. напръскайте блатовете със сироп от 3/4 чаша вода и 1/4 чаша захар.
размийте 2 лъжици нишесте с 1 чаша студена вода и прибавете 1 чаша захар, настърганата кора и сока на 1 лимон. Сварете на умерен огън сместа на гъст крем , като непрестанно бъркате и когато го свалите , докато изстине. Напълнете тортата с крема.
Разбийте 1 белтък и тогава прибавете 1/2 чаша пудра захар като продължите да биете до получаване на гъст сняг.Прибавете сока на 1 лимон и продължете да биете, докато сместа стане гладка. тогава я изсипете върху тортата и с широк нож я разпределете на гладък пласт глазура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар