понеделник, 3 декември 2012 г.

По рецепта на Крот-пот уред БГ

Пълнени пилешки филета със сирене и спанак





     Или едно вкусно петъчно събуждане.  Ден за пътуване до София, а в такива случаи в четвъртък вечер се готви на поне два котлона и двете скари във фурната. Едновременно.  И задължително нещо в Крок-пот-а, което не ще иска много наглеждане. При готвенето в Крок-пот пара не се отделя, обаче има едни манджи, които докато се готвят, аромата им се разнася малко по-надалеч.... особено, ако са отворени и вратите. Киселото зеле е един пример,  след който ми е забранено да го готвя вечер - на ЧовекЪт му се приискало през нощта да стане и опитва. Да е станал пък, няма само аз да ровя нощем в хладилника. Е, вече готвя зелето през деня и други такива силни аромати не сме усещали. До петък ранна сутрин, когато усетих аромата на печеното прошуто и салвия :girl_in_love:. Откакто за пръв път направих пилето-салтимбока, този аромат ми е много, ама много любим. Фаворит сред ароматите мога да кажа. И тъй като аз готвя у нас, налага се човеците да ме търпят с него.  С глиган-салтимбока, риба-салтимбока и май остана само телешко-салтимбока да направя. И всички сготвени chef в любимата ми тенджера Крок-пот.
 

     В този ред на среднощно готвене и чакащи своя ред рибоци в банята   стигнах до пилешкото месо;  трябваше да вложа и един спанак някъде и се сетих, че пълних едни пилешки бутчета като тези  заешки  с плънка от пилешко филе и синьо сирене, които са завити в прошуто и изпечени.  Наскоро и Нели-Гуинет показа в отчета :)  пилешки рула, завити с прошуто и крайната идея много бързо се оформи. (в линка Нели е написала нейната плънка каква е, може да погледнете). 
     Е как няма да ме събуди такъв аромат в 6 сутринта?  Ето я и сутрешната гледка  



    


Пълнени пилешки филета със сирене и спанак

Необходими:***
2 бр.  пилешки гърди-пеперуда 
300 гр. спанак  + 2 лъжици олио
150 гр. бяло саламурено сирене 
100 гр. кашкавал
около 20 листа (слайс) прошуто 
черен пипер

7-8 листа салвия 
3-4 с.л. олио 
80 мл. коняк
100 мл бяло вино 
50 мл вода 
сока на половин лимон (~ 20мл)
 5-6 с.л. брашно 
1 с.л. царевично (натурално)  нишесте
 

Приготвяне: 

* Филетата пеперуда се разделят на две през средата - получават се 4 бройки, колкото длан. 
* В широката страна на всяко с остър нож се прави прорез и джоб. 
* Почистения и нарязан спанак се задушава в олиото, докато смени цвета си; отмества се от котлона и се прибавят сиренето, настъргания на едро кашкавал и подправя с черния пипер. 
* Приготвените джобове се пълнят със сместа  (така, че едва да се срещнат двете страни на филето -поемат ~ 3 лъжици от нея. Няма да излезе при печенето) 
* На дъска се нареждат по 3-4 листа (слайса де) прошуто  така, че да се застъпят. 
* Поставя се напълнения джоб по средата им. Срязаната част на джоба трябва да бъде по средата на лентите прошуто, за да може да затвори отворите и плънката да не изтича. 
* Завиват се стегнато.  Ако лентите прошуто са хубави и дълги,  успяват да обвият добре джобовете.


* Олиото се загрява в тиган, завитите филета  се овалват в брашното, изтупват се от излишното и запечатват  в тигана отвсякъде  - за по минута. 
* Изваждат се - в керамичния съд на Крок-пот. (или в друг глинен съд, разликата е само времето на приготвяне).
* Когато са готови, в тигана се наливат течностите и оставят за 2 мин. да покъкрят - достатъчно време да деглазират тигана.
* Соса се изсипва при джобовете, прибавят се листата салвия, поставя се капака на бавноготвещия Крок-пот и се включва на режим  I/low за 4.5 часа

* Когато се отвори се прибавя размитото в 2-3 лъжици вода нишесте. Няма нужда от бъркане, достатъчно е да се разклати уреда  и соса е готов, уплътнен. 

***Тези филета бяха достатъчни да се нахранят 6 човека. Доста големички са. Но и да са в повече, на следващия ден и след притопляне са вкусни. 
Вместо в Крок-пот (знам, че малко хора имат такива уреди, но наистина са добри помощници в готвенето) джобовете могат да се изпекат и в глинен съд - гювеч, тава. Времето за печене в този случай е 30 до 40 мин. на 170*. 
В Крок пот се готви с малко течност, за да не се вари месото вътре. Тук  течността е около 2см., нарочно сложих повечко, за да може да се получи и :) нещо като сос.  Май прекалих с нишестето. Ами така е. В 6ч. сутринта :lazy2:






Няма коментари:

Публикуване на коментар