неделя, 21 октомври 2012 г.

Яхния с кюфтета по чирпански

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 400 г свинско (телешко) месо (или кайма смес); 
  • 1 бр. яйце; 
  • 1 бр. филия бял хляб; 
  • 3 с.л. прясно мляко (вода); 
  • 1 бр. средно голяма глава кромид лук; 
  • 3-4 стръка магданоз; 
  • 1 с.л. брашно;  
  • Вместо да правите кюфтета ако бързате понякога и нямате време-вземете един пакет кюфтенца за пържене "Сами М" .Ефекта е същият-става страхотно вкусно.

За соса:
  • 4 с.л. растително масло; 
  • 1 бучка (колкото лешник) краве масло; 
  • 1 бр. средно голяма глава кромид лук; 
  • ½ с.л. брашно; 
  • 1 бр. средно голям морков; 
  • 2 бр. тънки резена целина; 
  • 3 бр. средно големи картофа; 
  • 2-3 бр. пресни пиперки; 
  • 2 бр. големи домата (1/3 буркан стерилизиран паприкаш); 
  • 1 ч.л. червен пипер; 
  • 3-4 стръка магданоз; 
  • 1/3 с.л. сол. 
Почистеното от кости, ципи и сухожилия и измито месо се нарязва на парчета и се смила в месомелачката. Прибавят се нарязаният или настърган кромид лук, яйцето, предварително накиснатият в прясното мляко бял хляб (без кората), дребно нарязаният магданоз и солта. Сместа се омесва добре и и се оставя на хладно място около 30 минути. Оформят се кръгли кюфтета. 
Сосът се приготвя, като дребно нарязаният кромид лук, морков и целина се задушават в растително масло и малко вода до полуомекване. Прибавят се настърганите на ренде домати и всичко се задушава до омекване на ароматните корени. Поръсва се червен пипер и веднага се разрежда с гореща вода или бульон. Посолява се и след като заври, се прибавят нарязаните на дребно пиперки. След няколко минути се пускат нарязаните на средни кубчета картофи и оваляните в брашно кюфтета. Веднага се прибавя размитото във вода брашно (леко запечено до светло-кремав цвят или сурово). Ястието се задушава във фурна. След като се извади от фурната се поръсва със ситно нарязан магданоз. 
Това е оригиналната рецепта, която съм използвала при приготвянето на ястието. Вписана е в   книга за детското хранене от преди 15-тина години. Сега използвам понякога ,когато бързам от готовите кюфтенца за пържене на"Сами М".В началото, когато я прочетох ми се видя много пипкава и сложна.После,при първият път на приготвянето макар, че следвах като цяло и инструкциите и количествата на продуктите, видях, че всъщност е съвсем простичка рецепта. Сега,с натрупания опит в годините,с недостига на време в ежедневието и най-вече с притежанието на тенджера под налягане, аз промених рецептата тук-там и считам, че дори стана по-вкусна.Едната от идеите е именно готовите замразени пакети на "Сами М"за пържени кюфтенца,а иначе кюфтенцата си приготвям по-пикантни, с много повече подправки, като например кимион, черен пипер, чубрица. Соса, също го променям според наличните домати и чушки - пресни или стерилизирани. Добавям повечко и от двете, защото така ми е по-вкусно, пак чубрица и повечко лук, особенно ако е пресен. Слагам всичко в тенджерата под налягане, вкл. и брашното, дори без да запържвам предварително кромида. Доливам гореща вода. Най-отгоре внимателно нареждам кюфтенцата, оваляни в брашно. Не разбърквам, за да не се разкъсат кюфтетата и затварям капака. 20-тина минути след като вентила започне да изпуска парата, изключвам котлона. По-късно след като се освободи налягането, отварям тенджерата и поръсвам обилно с накълцания магданоз. Сервира се топло...и на гладно. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар