неделя, 21 октомври 2012 г.

Агнешка яхния

Приготвяне или как се готви ястието
За яхния с пресен лук подхожда най-много агнешко месо. Взема се един килограм месо, измива се със студена вода, нарязва се според желанието на домакинята на по-големи или по-малки късчета и се слага да се пържи в 1/2 чаша мазнина. Когато месото се позачерви, изважда се от мазнината и се слага да се пържи 1-2 глави стар лук или само бялата част на няколко стръкчета пресен лук. Щом лукът омекне, прибавя се една супена лъжица доматено пюре или 3-4 червени домати, нарязани на ситно; когато и доматите се запържат, слага се 1 чаена лъжичка червен пипер, залива се с малко бульон или гореща вода, посолява се, връща се месото и се вари на тих огън. Около 15-16 малки връзки пресен лук се изчиства, измива и нарязва на дължина до 3-4 сантиметра и се прибавя да се вари едновременно с месото. Около 15-20 минути преди да се свали ястието от огъня, се запържва 1 супена лъжица брашно, разрежда се със сос от ястието и се прибавя към яхнията. След като се свали от огъня, се наръсва със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар