сряда, 24 октомври 2012 г.

Пресни картофи на фурна с подправки

Картофите са любимо ястие на хората навсякъде по света. Като основно ястие, или пък като гарнитура всички обичат да си хапват картофки. Затова и рецептата за картофи на фурна е толкова важна и задължителна за всеки начинаещ готвач. Пресни, или стари картофи рецептата е една, само за приготвяне на стари картофи е нужно малко повече време. Пресните картофи са хитът на пазара в началото на лятото и причините за това са две – пресните картофи са много вкусни и обработката им е много бърза и лесна. А това означава, че новакът задължително трябва да ги включи в своята кухня.
Пресни картофи на фурна с подправки
Пресни картофи на фурна с подправки
Необходимите продукти за пикантни пресни картофи на фурна:

1. 1кг. пресни, или стари картофи
2. 3-4 супени лъжици зехтин, или олио
3. 3 чаени лъжици червен пипер (любителите на лютото могат да ползват лют червен пипер)
4. черен пипер на вкус
5. 1-2 чаени лъжици шарена сол
6. сол на вкус

4 Порции
Пресни картофи на фурна с подправки
Пресни картофи на фурна
Рецептата за преснитете картофки на фурна в три стъпки:


1.
Измивате добре картофите. Когато печете пресните картофи на фурна не е необходимо да ги белите. Кората на пресните картофи е много тънка и за подготовката им е достатъчно само да ги измиете старателно. Когато обаче приготвяте стари картофи задължително трябва да ги обелите.

2.
Измитите картофи изсипвате в тава. В началото на лятото пресните картофи често са много дребни и не е необходимо да ги режете. Когато картофчетата са цели изглеждат и още по-апетитно. Но в случай, че вашите картофи са по-едри ги нарежете на едри парчета – на половинки, или на четвъртинки. Ако пък печете стари картофи след като ги обелите ги нарежете на филийки.

3.
Към картофите в тавата прибавяте зехтина/олиото и всички подправки и омесвате. Най-добре е да направите това с ръка, за да могат подправките да се разпределят равномерно и да овкусят всяко картофче. Тавата е готова да влезе в печката, която трябва да е предварително загрята на 200 градуса. След около половин час пресните картофи на фурна ще придобият златиста коричка, ще заухаят апетитно и ще са готови за консумация.

Ако приготвяте стари картофи, то покрийте тавата с алуминиево фолио и печете така около половин час, след което махнете фолиото, за да се запекат леко картофите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар