събота, 20 октомври 2012 г.

Сарми от кисело зеле с булгур



1 голяма кисела зелка, 0,5 кг ориз (булгур), 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, червен пипер, черен пипер, джоджен, сол
Добре изчистеният, измит и отцеден ориз се запържва леко в мазнината заедно с лука. Прибавят се 3 ч.ч. гореща вода и се вари до набъбване на зърната. Плънката се дръпва от огъня и се разбърква с подправките. Във всяко листо от киселото зеле се поставя от плънката и се завиват сарми. Дъното на тенджерата се покрива с олио и  зелеви листа (за да не загорят сармите). Сармите се нареждат, заливат се с топла вода (водата не бива да ги покрива изцяло), затискат се с по-дълбока чиния с дъното нагоре (за да не изплуват) и се варят на слаб огън, докато оризът „си вземе“ водата. Може да се консумират и студени. В ориза се добавя сол по преценка, тъй като зелевите листа са солени. Ако ястието се готви с булгур, добре е той да се свари предварително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар