събота, 20 октомври 2012 г.

Пататник по шарену...

Пататник
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)
10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.
Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.
Объркваме добре сместа и я сипваме в тава.
Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.
Патетникът се поднася топъл.
Патетникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща върху кръг и отново се пече.
Мързелив пататник
автетнтична рецепта от Родопите
1 кг картофи
2 – 3 яйца
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
сол на вкус
по желание
сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус – джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър
* Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате.
* Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс).
* Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите.
* Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна.
* Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване.
След толкова кулинарни изпълнения с картофи едно от най-вкусните ястия си остава пататника по родопски, който приготвям на вилата в камината и една рецепта за картофена палачинка по швейцарски, които са толкова близки по идеята си, все едно Родопите и Алпите са една планина

Няма коментари:

Публикуване на коментар