неделя, 21 октомври 2012 г.

Тиквеник


1 пакет фини кори за баница
1 - 1.300 кг. тиква
краве масло за намазване
захар по 1 - 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
канела, индийско орехче, ванилия
За заливката:
2 яйца
1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
За глазурата:
сок от половин лимон
пудра захар (колкото да се получи кашеста смес)
Начин на приготвяне:
В тенджерка с незалепващо покритие в малко мазнина, задушете настърганата на едро ренде тиква до омекване.
Охладете я и прибавете към нея канелата, ванилията, ядките и захарта, разбъркайте. Опитвайте и ако не ви достига нещо на вкуса, добавете го и разбъркайте.
Намажете с растителна мазнина тавата и поръсете лекичко с брашно, за да предотвратите залепване.Разстелете всяка кора поотделно (една по една) върху влажна памучна кърпа. Намажете с растителна мазнина всяка кора и разпределете равномерно около 1 суп.лъж. от плънката. Внимателно повдигате единия край по дължина на кората и започвате да я завивате, повдигайки внимателно кърпата напред. След като се получи навит фитил, внимателно го повдигаме и поставяме в тавата. Ако започнете от края – подреждате по ръба на тавата. Аз предпочитам да завивам първо в средата и първата напълнена кора я свивам на спирала, около която започвам да добавям по същия начин всяка следваща със застъпване, докато свършат продуктите - плънката или корите.При мене обикновено все не достига плънката и се налага да правя допълнително. Обичам да има много тиква и канела, да е сочен и мек тиквеника. Когато успея точно да разпределя плънката към броя на корите и хубаво го навия се получава спирала с равномерна дебелина, изпълваща цялата тава. Поливаме с тънка струйка мазнина цялата баница и напръскваме обилно с топла (не гореща) вода. Оставяме на топло място, няколко минути всичко да попие, докато чакаме да загрее фурната. Лекичко разклащаме хоризонтално тавата, за да се наместят хубаво корите и плънката и слагаме баницата да се пече в загрятата фурна.
Печете до златисто в предварително загрята до 180 градуса фурна - 25-30 минути. Напръскайте баницата с 1 суп.лъж. вода и покрийте, за да почине, като така ще омекват и твърдите корички отгоре.
Охладете тиквеника и по желание поръсете с малко пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар