събота, 20 октомври 2012 г.

Шарена пита


Рецептата е от Килифаревския манастир “Рождество Богородично”
1 кг брашно
10 г мая за хляб
по 1 чаена лъжичка сол и захар
орехови ядки, сушени плодове
Разтрошаваме маята и я разтваряме заедно със захарта в 1 кафеена чашка хладка вода. Като бъркаме с лъжица, добавяме толкова брашно, колкото е необходимо, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло за да втаса. Пресяваме брашното заедно със солта, после го сипваме в кръгла тава и правим в средата “кладенче”, в което слагаме шупналата мая. Като бъркаме отначало с лъжица, а след това с набрашнени ръце, добавяме, 1/2 л хладка вода. Омесваме тестото и слагаме питата в намазнена с краве масло тава. Оставяме я на топло, за да втаса, после я украсяваме с орехови ядки и сушени плодове. Печем питата в умерена фурна. Когато вече е готова, я намазваме с подсладена вода, а след това я допичаме само няколко минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар