сряда, 17 октомври 2012 г.

Стари български рецепти: грозденица

Стари български рецепти: грозденица


shutterstock 36872257 200x300 Стари български рецепти: грозденица 
Грозденицата е вид туршия – консервиране на гроздето със синапено семе или корени от хрян.
За грозденица са подходящи сортовете с твърди зърна като Болгар, Бяла резекия, Димят и др.
Как се прави:
  • Подбирате рехави гроздове,
  • почиствате от загнили и недоразвити зърна,
  • измивате и оставяте на сянка 1-2 дни, за да подсъхнат.
  • Готовото грозде нареждате в по-големи стъклени буркани, гледжосани кюпове, малки качета или бидони.
  • На дъното на съдовете и между гроздовете, нареждате вишневи, дюлеви и лозови листа и едро смлян синап в платнени торбички. Дозата е по 500г синап и толкова листа на 10кг грозде.
Ако се използва хрян- на 10кг грозде са достатъчни 3-4 настъргани на ситно корени, но не вреди ако са  повече.  Вместо синап и хрян, може натриев бензоат -1г на 1л избистрена шира.
  • Най-отгоре се поставят листа и се притиска с кръстачка или измит камък. 
  • Така нареденото грозде в съдовете се залива със студена вода, която да покрива 5-6 см над гроздето.
По-вкусна грозденица се получава, ако за заливка се използва охладена, преварена, откислена с бяла пръст избистрена гроздова шира. А още по-вкусна и по-трайна става грозденицата, когато заливката след избистрянето се вари, докато стане на половина.
  • Някои домакини при приготвяне на грозденицата поставят между гроздовете и узрели круши и цели или нарязани ароматни дюли. 
  • Ако грозденицата е в големи съдове, препоръчва се да се преточи 2-3 пъти в началото, а след това да се захлупи херметично.
  • След 1 месец грозденицата “узрява” и може да се консумира.
  • От образувания при слабата ферментация алкохол, грозденицата добива резлив, но приятен вкус.

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Не разбрах каква е заливката. Вода ли, шира ли , или и двете ? ако и двете, в какво съотношение ?

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, това го помня. Баба ми правеше, заливката беше шира(гроздов сок). От синапа беше лютичко, но си хапвахме с удоволствие.

    ОтговорИзтриване