неделя, 21 октомври 2012 г.

Футболна супа...варианти

Супа топчета с копър и чесън

1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 белтъка
2 жълтъка
1 с. л. краве масло
150 г сварен ориз
1,5 л телешки бульон
100 г кайма
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. ситно нарязан копър
нишесте (брашно)
• Лукът и чесънът се нарязват на дребно се запържват в масло.
• В купа се смесват каймата,свареният ориз, запържените лук и чесън и белтъците.
• Оформят се топчета и се овалват в нишестето или брашно.
• В тенджерата се кипва 1,5 л бульон.
• Поставят се топчетата и се варят 10-15 минути.
• Отделно се смесват жълтъците с лимоновия сок и се прибавят към супата.
• Супата се кипва и се оттегля от котлона.
• Поръсва се със ситно нарязан копър.

Супа топчета с картофи

150 г телешка кайма
600 мл гореща вода
1 голям картоф
1 морков
1 л телешки бульон
2 с. л. настърган Пармиджано
1 малко яйце
1/4 глава настърган кромид лук
сол
смлян черен пипер
копър
• Каймата се омесва с Пармиджаното, яйцето и лукa.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• От приготвената кайма се правят малки топчета, които се сваряват в кипяща вода (около 600 мл).
• Сварените топчета се отцеждат и се оставят настрани.
• Морковът и картофът се обелват и измиват.
• Настъргват се на едро ренде и се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят.
• Бульонът се кипва и се прибавят настърганите зеленчуци.
• Супата се вари 10-15 минути, след което се прибавят сварените топчета.
• Варят се още 2-4 минути и супата се оттегля от огъня.

Супа топчета с гъби

200 г свинска кайма
25 г солен шамфъстък
2 скилидки чесън
2 стръка кориандър
1 яйце
4 с. л. олио
1,5 л гореща вода
400 г гъби печурки
2 картофа
1 морков
1 глава кромид лук
сол и смлян черен пипер
зелен лук
заквасена сметана
• Шамфъстъкът се накълцва на дребно.
• Чесънът и кориандърът се нарязват на ситно.
• В купа се смесват каймата, шамфъстъкът, кориандърът, чесънът и яйцето.
• Посолява се на вкус.
• Омесва се каймата и се оставя за 10 минути в хладилник.
• В това време гъбите се измиват и се нарязват на филийки.
• Лукът, морковът и картофите се почистват и се измиват.
• Лукът се нарязва на полумесеци, а картофите и морковът на пръчици.
• От каймата се оформят 18 топчета.
• В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. олио.
• Пускат се топчетата кайма и се запържват за 5 минути до златист цвят.
• Изваждат се с решечеста лъжица и се оставят в чиния настрани.
• В същата тенджера се сипват останалите 2 с. л. олио.
• Прибавят се лукът и морковите, запържват се 6 минути, като често се разбъркват.
• Добавят се гъбите и се готвят още 5 минути.
• Сипва се 1,5 л гореща вода.
• Прибавят се нарязаните картофи и супата се довежда до кипване.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява и супата се оставя да се вари 10-15 минути.
• Прибавят се изпържените топчета.
• Супата се готви още 5 минути и се поръсва със ситно нарязан зелен лук.
 

Как се прави супа топчета


Размер на текста:
Видяно: 3088

Класическа супа топчета

400 г кайма
4 с. л. ориз
2 моркова
1/4 глава целина
100 г домати
1 с. л. краве масло
1 глава кромид лук
1 кубче зеленчуков бульон
смлян черен пипер
сок от 1/2 лимон
магданоз
• Лукът, морковите и целината се нарязват на дребни кубчета.
• В тенджера се слага 1 с. л. (15 г) масло и се запържват зеленчуците за кратко.
• Сипва се малко вода и се оставят да се задушат за 5 минути.
• Добавя се вода и се оставя да кипне.
• В това време се омесва каймата с 3 с. л. ориз, солта и смленият черен пипер.
• Оформят се топчета с големина на орех.
• Овалват се в брашно и се прибавят към супата.
• Добавя се 1 кубче зеленчуков бульон.
• Супата се вари около 20 минути.
• Прибавят се нарязаните на дребно домати и 1 с. л. ориз.
• Оставя се да къкри на тих огън 15 минути.
• Посолява се на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар