вторник, 23 октомври 2012 г.

Добуш торта/голяма/

Продукти: 10 яйца, 200 гр захар, 200гр брашно.
Отделят се белтъците от жълтъците. Последните заедно с 1/2 от захарта и 2 лъжици вода се бъркат на огъня докато се сгорещят, снемат се от огъня и се бият докато изстинат и се сгъстят. Белтъците заедно с останалата захар се разбиват до гъста пяна и се прибавят към жълтъците, леко разбърквайки ги. Постепено се прибавя  и брашното като леко се разбърква. Така получената смес се пече на платки до 1 см. във форми намазани добре и посипани с брашно. Попълва се и се гарнирва с крем шоколад. 



Шоколадов крем:
500 гр захар, 5 жълтъка или 4 цели яйца, 500 гр краве масло, 300 гр шоколадов кувертюр.
Захарта се залива с 1 чаша вода да заври на слаб огън. Вари се докато започне да изпуска мехури.
Отделно се разбиват яйцата или само жълтъците и им се прибавя горещата захар малко по малко , за да не се спекат яйцата. Прибавя се разтопения кувертюр и кравето масло и се бърка докато се изглади крема и се сгъсти.
Приготовление на карамела. 
200 гр захар се поставя на огъня и бърка непрекъснато докато се разтопи захарта и добие тъмночервен цвят. Снема се от огъня, прибавя и се масло, колкото орех , разбърква се и се излива върху платката. Размазва се и се отбелязва с тънкото на ножа, за да се реже добре.



Не забравяйте да редуцирате продуктите. Според мен, продуктите за блатовете са за голяма торта или за две среден калибър. При крема, задължително ги редуцирайте ако намалите и продуктите за блатовете.Това са дози за сладкарница.
Няма нужда от толкова голямо бъркане на ръка. С днешната техника всичко се разбива много бързо и без да се разделят яйцата.
Според мен, карамела като престои върху тортата една нощ , омеква и чак тогава ще е приятен за ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар