Нарекох ги старомодни, защото са от много стара книга, мисля от
40-50-те години, освен това в продуктите има амонячна сода, а всъщност
нямах представа дали ще намеря такава по магазините, защото не знам
друга рецепта с такава сода... Докато се пекат има лек мирис на амоняк,
но той напълно изчезва след изстиването на бисквитите, а самите те са
много пръхкави и приятни за похапване, точно такива, каквито съм си
представяла, че са онези от детската книжка... Опитайте ги и вие.
Необходими продукти:
Ще използвам мерките, които са в книгата, като поясня, че кафената чашка има вместимост 100 мл.
2 яйца
2 кафени чашки олио
2 кафени чашки мляко - аз използвах прясно мляко, но съм ги правила и с кисело.
1 амонячна сода-10 гр.
1 ч.л сода бикарбонат
3 кафени чашки захар
2-3 чаени чаши сладко от череши, аз използвах и конфитюр от сливи и добавих портокалови корички.
брашно - за меко тесто + за разточване (сложих първоначално 560
грама. По-нататък по време на месенето и точенето се добавя според
нуждата по малко. Самото тесто ще ви подскаже има ли нужда от добавяне)
Начин на приготвяне:
В голяма купа са пресява брашното и се оформя кладенче. В друга
дълбока купа се разбиват с вилица млякото, с добавената сода - амонячна и
бикарбонат. Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се
разбиват пак с вилица яйцата, захарта и олиото и също се добавят към
кладенчето. Отначало започвате да бъркате с вилица или дървена лъжица и
после продължавате с ръце, като ако се наложи, добавяте брашно.
Замесва се меко тесто. Разделя се на топки. От всяка топка на
набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Сега е моментът да
прецените ще можете ли да навиете на руло, което да нарежете на филийки
дебели 1 см. Ако тестото ви е много меко, премесете го с малко брашно.
Ако тестото ви е каквото трябва, намазва се със сладкото, поръсват се
портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да
поръсите и орехи. Навивате кората на руло и нарязвате на филийки, които
нареждате в тава, покрита с пекарска хартия. Пекат се в умерена
предварително загрята фурна до порозовяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар