неделя, 21 октомври 2012 г.

Старомодните охлювчета на баба

Нарекох ги старомодни, защото са от много стара книга, мисля от 40-50-те години, освен това в продуктите има амонячна сода, а всъщност нямах представа дали ще намеря такава по магазините, защото не знам друга рецепта с такава сода... Докато се пекат има лек мирис на амоняк, но той напълно изчезва след изстиването на бисквитите, а самите те са много пръхкави и приятни за похапване, точно такива, каквито съм си представяла, че са онези от детската книжка... Опитайте ги и вие.
Необходими продукти:
Ще използвам мерките, които са в книгата, като поясня, че кафената чашка има вместимост 100 мл.
 2 яйца
2 кафени чашки олио
2 кафени чашки мляко - аз използвах прясно мляко, но съм ги правила и с кисело.
1 амонячна сода-10 гр.
1 ч.л сода бикарбонат
3 кафени чашки захар
2-3 чаени чаши сладко от череши, аз използвах и конфитюр от сливи и добавих портокалови корички.
брашно - за меко тесто + за разточване (сложих първоначално 560 грама. По-нататък по време на месенето и точенето се добавя според нуждата по малко. Самото тесто ще ви подскаже има ли нужда от добавяне)

Начин на приготвяне:
В голяма купа са пресява брашното и се оформя кладенче. В друга дълбока купа се разбиват с вилица млякото, с добавената сода - амонячна и бикарбонат. Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се разбиват пак с вилица яйцата, захарта и олиото и също се добавят към кладенчето. Отначало започвате да бъркате с вилица или дървена лъжица и после продължавате с ръце, като ако се наложи, добавяте брашно.
Замесва се меко тесто. Разделя се на топки. От всяка топка на набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Сега е моментът да прецените ще можете ли да навиете на руло, което да нарежете на филийки дебели 1 см. Ако тестото ви е много меко, премесете го с малко брашно. Ако тестото ви е каквото трябва, намазва се със сладкото, поръсват се портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да поръсите и орехи. Навивате кората на руло и нарязвате на филийки, които нареждате в тава, покрита с пекарска хартия. Пекат се в умерена предварително загрята фурна до порозовяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар