събота, 28 юли 2012 г.

Сладко от круши с орехи

Необходими продукти:
20 круши
1 кг. захар
около 20 – 40 половинки орехови ядки
(количеството на орехите е в зависимост от това как е издълбана крушата – дали само семенната част от долната страна на крушата със нож, или със специален уред за дълбане на плодове и зеленчуци, който се прекарва по цялата дължина на крушата).
1 ч.л. лимонтузу
1 ч.ч. вода
1-2 ванилии или
3-4 листенца индрише (аз сложих ванилия и индрише)
Приготвяне:
Изберете средно големи есенни круши.
Измиите и обелете кожата на крушите на тънко.
Издълбайте семенната част с помоща на остър нож или пробийте крушата по дължина със специалния уред за дълбане. Наредете ги една до друга в подходящ съд и ги засипете със захарта. Оставете да престоят 24 часа.

На другия ден крушите са пуснали сок и са леко омекнали. Във всяка дупка поставете 1-2 половинки орехови ядки и наредете крушите в тенджерката в която ще варите сладкото – препоръчително е да изберете тенжера, която ще побере всички круши на един ред.

Изсипете отделилият се от крушите сок и захарта върху наредените в тенджерата круши. Залейте ги с 1чаена чаша вода и ги сложете на котлона.

Вари се на силен огън. Не се разбърква – само се разклаща тенджерата от време на време. Става бързо. Просто проверявате гъстотата на сиропа да стане като мед. 1-2 минути преди да свалите от огъна добавяте лимонтузу (или сока от 1/2 лимон) и ароматизирате с ванилията или с листенца индрише – аз слагам и двата аромата.

Докато е топло сладкото се разпределя в буркани. Бурканите се затварят и се обръщат наопъки (върху капачката) – остават така докато изстинат.
Едно допълнение само: Ако ви остане от сиропа в никакъв случай не го изхвърляйте – той е много ароматен (на мен ми остана около 1/2 ч.ч.). Слагаме го върху кисело мляко – и става страхотно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар