сряда, 24 октомври 2012 г.

Агнешко на поразия....

Това са стари и изпитани рецепти от българската кулинарна история, които заслужават да се запазят и приготвят и занапред. Двете книги, от които ще ви представя рецепти за агнешко са "Българска Национална Кухня" - Земиздат - София - 1978 и "Военно временни готварски рецепти от 1940 до 1944 година". И преди сме ви представяли рецепти от тях, но през тази седмица ще се концентрирам само и единствено рецепти за приготвяне на агнешко месо. Не бива да се плашите, че книгите са старички - напротив именно там ще намерите най-добрите рецепти.
В тази част ще може да се насладите на части от книгата "Българска Национална Кухня" - на издателство Земиздат.
Първо нека погледнем в тази прекрасна книга, кои части от агнето, за приготвянето на кои рецепти и по какъв начин са подходящи. На картинката е показан начина на транжиране на агнето. Под нея са дадени указания, коя част, как най-добре да се приготви.
транжиране на агнешко - части от агнето за готвене

1. Врат - сочно месо, което обикновено влиза в състава на печената
плешка.
2. Котлети - гръбната част, от която при добро желание могат да се
извадят нежни и фини котлети.
3. Бутче - крехко месо, идеално за приготвяне на фурна.
4. Заден джолан - идеален за супи.
5. Коремни части - по-мазно месо, което става идеално за печене. Към
него задължително се добавя и месо от бут.
6. Плешка - идеална за печене, особено когато се напълни с
традиционната Великденска плънка.
7. Преден джолан - идеален за супи.
8. Гърди - великолепно и крехко месо.
9. Глава - след леко сваряване - идеална за запичане на фурна.
Ето и традиционните български рецепти с агнешко месо за празниците, а защо не и за делниците.
От Пловдив:
Необходими продукти
  • агнешки дреболии от 1 агне
  • агнешко було 1 бр.
  • пресен кромид лук 2 връзки
  • мазнина 100 г (1/2 чаена чаша)
  • ориз 100 г (1/2 чаена чаша)
  • кисело мляко 200 г (1 чаена чаша)
  • яйца 2 бр.
  • доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка)
  • джоджен 1/2 връзка
  • черен пипер и сол на вкус
    Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд. Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят оризът, дреболиите, черният пипер, ситно нарязаният джоджен и 1-2 чаши от бульона
    След 15-20 минути съдът се отстранява от огъня.
    Агнешкото було, предварително накиснато в хладка вода, се нарязва на парчета, в които се разпределя сместа от месото и ориза. Сармите се нареждат в тавичка, като загънатите краища на булото се оставят отдолу, заливат се с малко бульон и по 1 лъжичка от размитото с вода доматено пюре и се пекат в умерена фурна.
    Готовото ястие се полива с разбитите яйца и киселото мляко и се запича 10-15 минути в по-силна фурна.
    Дроб-сарма на скара по кричимски - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухня
    Необходими продукти
    • агнешко було 1 бр.
    • агнешки черен дроб 250 г,
    • агнешки бъбречета 250 г
    • агнешки момици 250 г
    • агнешки далачета 250 г
    • джоджен 1/2 връзка
    • пресен кромид лук 1 връзка
    • сол и черен пипер на вкус
      Приготвяне или как се готви ястието
      Агнешките дреболии, нарязани на кубчета, и ситно нарязаният кромид лук се посоляват и се поръсват със счукан черен пипер, след което се разбъркват добре, увиват се в булото и се пекат на скара до зачервяване.
      Рецепта за Агнешко месо по градинарски (Пловдивско) - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухня
      Необходими продукти
      • агнешко (овнешко) месо 750 г
      • растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша)
      • краве масло 25 г (1/5 пакетче)
      • кромид лук 50 г (1 глава)
      • брашно 15 г (1 и 1/2 супени лъжици)
      • доматено пюре 15 г (1 супена лъжица)
      • червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка)
      • червени домати 100 г (1-2 бр.)
      • картофи 200 г (2-3 бр.)
      • грах (зърна) 50 г (2 супени лъжици)
      • зелен фасул 50 г (1 шепа)
      • моркови 50 г (1 бр.)
      • пресни гъби 50 г (5-6 бр.)
      • целина 50 г (1/2 глава)
      • магданоз 1/2 връзка
      • лютиви пиперки 5 бр.
      • черен пипер и сол на вкус
        Месото се нарязва на парченца и се изпържва в растителната мазнина, към която се прибавят ситно нарязаният лук, брашното и доматеното пюре. Залива се с бульона или топла вода, посолява се и се вари на тих огън.
        Прибавят се целината, морковите, зеленият фасул, грахът и гъбите, нарязани на ивички и задушени в кравето масло. След 15-20 минути се прибавят картофите, нарязани на филийки. Накрая се слагат обелените и нарязани на дребно червени  домати, лютивите пиперки и магданозът, нарязан на ситно.
        Ястието се пече 10-15 минути във фурна, след което се
        поднася поръсено с черен пипер.
        Сарма кебап
        Необходими продукти
        • агнешко месо 0.500 кг
        • агнешки дреболии 0.500 кг
        • агнешко було 1 бр.
        • пресен кромид лук 3 връзки
        • домати 200 г (3-4 бр.)
        • джоджен 1 връзка
        • краве масло 50 г (5 супени лъжици)
        • черен пипер няколко зърна
        • сол на вкус
          Месото и дреболиите се скълцват със сатър и се разбъркват със ситно нарязаните лук и джоджен, обелените и изстискани от сока домати, счукания черен пипер, мазнината и сол. Сместа се оставя да отлежо 5-6 часа, след
          което се разпределя в нарязаното на парчета було.
          Порциите се увиват отделно като сарми и се пекат на скара или в умерена фурна.
          Рецепта за Стомна-кебап (Хасковско) - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухня
          Необходими продукти
          • агнешко месо от плешката или гърдите 750 г
          • краве масло 100 г (1/2 чаена чаша)
          • пресен кромид лук 3 връзки
          • червени домати 250 г (3-4 бр.)
          • брашно 5 г (1 чаена лъжичка)
          • магданоз 1 връзка
          • чубрица 1/4 връзка
          • джоджен 1/2 връзка
          • черен пипер няколко зърна
          • сол на вкус
            Месото се нарязва на малки късчета и се поставя в стомна. Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, магданоз, чубрица и джоджен, доматите, нарязани на дребно, мазнината, черният пипер, брашното и сол на вкус.
            Всичко това се разбърква и се залива с топла вода. След това стомната се запушва и се заравя в жар. Така ястието се задушава до готовнст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар