вторник, 23 октомври 2012 г.

Бурания...

Какво точно е бурания? Самата дума звучи малко загадъчно и екзотично, сякаш крие в себе си някакъв пренесен през вековете кулинарен секрет. Но за всеки, който свързва това ястие със спомени от детството си, вероятно въпросът звучи безмислено. Бурания е онова вкусно нещо, което баба му е готвила на село.
Въпросът обаче не е безсмислен, защото в различни краища на България бурания казват на съвършено различни неща. Около Пловдив и Асеновград бурания означава зрял боб, сготвен с лук или праз, кисело зеле, сухи чушки и подправки (червен пипер, джоджен, чубрица). На други места, но пак в Южна България, вместо боб слагат ориз. По принцип буранията минава за постно ястие, но около Чирпан я правят с пилешко месо, кисело зеле и ориз. Месото се вари и после се задушава с кисело зеле и зелев сок. След това се премества в тава, добавя се оризът и се пече на фурна. Това е традиционно ястие за Бабинден. Около Ловеч и Троян бурания означава ястие от печени червени чушки, полети с цедено кисело мляко, разбито със счукан чесън, олио, сол и магданоз. Понякога добавят и сирене. Има и пролетни бурании от спанак, лопуш, киселец и коприва, сготвени в тиган с яйца, сирене, брашно и зелен лук. Може да се добави също прясно мляко, чесън, джоджен или магданоз. Има рецепти със споменатите пролетни зеленилки, но без яйца, а с кисело мляко. Има и варианти с кисело мляко и ориз.
Сега вече въпросът „Какво точно е бурания?” би трябвало да звучи съвсем логично.
Не е изключено някой ден да започнат малки регионални войни на тази тема, както през последните години се водят междунационални спорове за авторство върху различни ястия и продукти - локум, халва, водка, разни сирена и нека да не изброявам.
Истината за буранията може да се окаже много по-проста отколкото изглежда. В речника на Найден Геров думата е дадена в два варианта - „бурания” и „бурения”, но без специални обяснения. Обаче за „бурен” освен „непотребна трева” е дадено и второ значение - „зеленчук за ядене, зарзават”, а думата „бурянарка” е обяснена като „зарзаватчийка”. Явно бурания (или бурения) някога е означавало просто ястие от зарзават, все едно какъв - според сезона и наличностите в зимника или в градината.
Изглежда в различни краища на страната с времето това ястие е развило собствена физиономия, а традицията е наложила определени регионални правила за приготвяне.
Така думата е започнала да означава на практика различни неща.
В Речника на редките, остарели и диалектни думи в литературата ни от XIX и XX век (С. 1974) за думата „бурения” е дадено следното обяснение: „Ястие от варен или пържен зеленчук”, последвано от литературен пример. „Другата гозба е някаква неизвестна, безименна бърканица - бурения, която изпуща пара.” (Ив. Вазов)
Иначе казано, буранията е бърканица в буквален и преносен смисъл. Прави се от зарзавати - било кисело зеле и боб, било печени червени чушки или спанак, лапад и коприва, към които може да се добави ориз или кисело мляко, или яйца или нещо друго, за да се получи най-сетне една малка, но все пак вкусна езиково-кулинарна бъркотия. 
Бурания
рецепта класика, която се оказа, че може да се приготвя по много начини, с различни продукти – привлечена от името “бурания” намерих няколко рецепти, които могат да бъдат включени в рубриката “гениално просто и толкова вкусно”
Бърза пролетна бурания
1/2 кг спанак или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
4 яйца
100 гр сирене
2 с.л. олио
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
* Зеленината се почиства, измива и нарязва на ситно;
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се добавя зеленината. Разбърква се докато се запържи;
* Добавя се нарязания на ситно зелен лук, чесън и разбитите яйца.
* Разбърква се до стягане (готовност) на яйцата;
* Поднася се поръсено с натрошено сирене.
Бурания с пържени яйца
1 кг спанак или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
1/2 връзка магданоз
щипка джоджен
200 мл прясно мляко
2 с.л. с. л. брашно
2 с.л. брашно
4 яйца
червен и черен пипер на вкус
* Спанакът, или зеленината с която приготвяме буранията, се измива, нарязва се наситно и се бланшират.
* В кухненския комбайн на пулс се разбива на пюре.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се запържва брашното до златисто, като се бърка само в една посока с дървена лопатка. Брашното се разрежда с млякото и в приготвения бял сос се прибавя пюрираната зеленина.
* Като се сгъсти сеовкусява с червен и черен пипер, джоджен и сол и се отстранява от огъня.
* Оформя се красиво в чиниите и се сервира с изпържено яйце, поръсено с нарязан на ситно магданоз.

Бурания с боб

Представям ви едно ястие,подходящо за студените зимни дни.
То е традиционно за нашия край.
Продукти:

1 купа-бял боб
1/4-кис.зелка
1с.л.-червен пипер
черен пипер
олио
1глава -кромид лук
2с.л.-брашно
1ч.ч.-зелев сок

Зелето се нарязва и се поставя в тенджекра.Залива се със зелевия сок.Вари се докато омекне.
В друга тенджера се поставя измития боб с малко вода .След като заври му се изхвърля водата.Налива се нова и се слагат 2-3с.л.олио.Когато се свари към него се прибавя зелето и се оставя още 10-15мин. на котлона./Не се слага сол,защото зелевия сок е солен./
През това време се нарязва малка глава кромид на ситно и се запържва в тиган с олио,брашно и червен пипер.Прибавя се към фасула.Подправя се с черен пипер.




Забележка:Ако искате да избегнете запръжката.Поставете лука и червения пипер към фусула още в началото.Накрая размийте брашното в малко вода и сгъстете ястиет


Да ви е сладко!
Пролетна бурания с кисело мялко и сирене
1 кг спанак, или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
1/2 връзка магданоз
1 кофичка прецедено кисело мляко
2 с.л. с. л. брашно
2 с.л. брашно
200 гр краве сирене
4 яйца
2-3 скилидки чесън или 2-3 стръка зелен чесън
черен пипер на вкус
* Спанакът, или зеленината с която приготвяме буранията, се измива, нарязва се наситно и се бланшират.
* В кухненския комбайн на пулс се разбива на пюре.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се запържва брашното до златисто, като се бърка само в една посока с дървена лопатка. Брашното се разрежда с 200 мл вода и в приготвения бял сос се прибавя пюрираната зеленина.
* Добавят се разбитите яйца и натрошеното сирене и се разбърква до готовност. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.
* Чашки за кафе се пълнят с приготвената бурания и се обръщат в чиния. Поднасят се по 2-3 чашки, заляти с прецедено кисело мляко, овкусено със счукан чесън и украсени с магданоз.
Бурания с печени чушки

за мен тази рецепта беше изнендада, защото аз обикновено приготвям печените чушки на миш-маш или ги панирам пълни с яйца и сирене или с картофено пюре и сирене.
1 буркан печени червени чушки, капия
2-3 скилидки чесън
1 кофичка прецедено кисело мляко
1 с.л. олио
1 щипка сол
1/2 връзка магданоз
* Скилидките чесън се счукват в хаванче с щипка сол. Пробавят се към прецеденото кисело мляко.
* Към млякото се добавя нарязания на ситно магданоз и олиото.
* С приготвения сос се заливат нарязанитя на ситно и почистени от семенната част печени червени чушки
Бурания по ловешки/втори вариант/

burania.jpg
chushki.JPG
Необходими продукти:
половин килограм червени чушки
едно бурканче биволско кисело мляко (на Пършевица е 300 мл)
3-4 скилидки чесън
магданоз
олио
сол

chesyn-2.jpg
Чесънът се счуква с малко сол в хаванче и се добавя към киселото мляко. Прибавя се и нарязания магданоз и няколко капки олио. Сместа се разбърква добре и се изсипва върху опечените и нарязани чушки, докато са още топли.
Така приготвенято ястие има нужда само от 1-2 филии топъл хляб, а апетитът се увеличава с яденето.
Бурания с кисело зеле
Необходими продукти:
около 1 кг кисело зеле
1-2 глави лук
1 к.ч. ориз
1/2 ч.ч. олио
черен пипер

Начин на приготвяне:
* Задушете ситно нарязания лук и киселото зеле (добре изцедено), нарязано на дрбно, в мазнината.
* След като омекне, подпвавете с черния пипер и го залейте с малко вода или зелев сок.
* След като заври водата, прибавете ориза и варете, докато остане на мазнина.
* Поднесете ястието студено.
Бурания спанак

Продукти

1 кг спанак
2-3 глави стар кромид лук
1/2чаена чаша олио
скилидките на 1-2 глави чесън
2 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка червен пипер
сол и млян черен пипер на вкус
2 1/2 чаени чаши кисело мляко





Начин на приготвяне

1. Спанакът се почиства, измива и нарязва, скилидките чесън се обелват, измиват и нарязват;
2. Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно, след това се задушава в мазнината и малко вода до омекване;
3. Към него се прибавят се брашното и червеният пипер, а малко по късно нарязаните спанак и чесън;
4. Ястието се залива с топла вода, посолява се, поръсва се с черен пипер и се вари на тих огън.
5. Поднася се с киселото мляко или айрян приготвен от него.
 
Пролетна бурания по павликянски
Рецептата е предоставена от: Нели Друмева



1. Попарваме лапада, нарязваме го на дребно. Наситняваме лука и чесъна.
Запържваме зеленчуците в загрятата мазнина.
2. Поръсваме с червен пипер и сол, счукваме яйцата, разбъркваме.
3. Нарязваме джоджена, добавяме и него. Изключваме котлона, натрошаваме сиренето и разбъркваме.
Смесваме буранията с киселото мляко и поднасяме. Консумираме студено.


 
Продукти

20-30 листа лапад
4-5 стръка пресен лук
4-5 стръка пресен чесън
10 листенца пресен джоджен
200 г краве сирене
400 г кисело мляко
8-10 яйца
5-6 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер

Няма коментари:

Публикуване на коментар