събота, 26 януари 2013 г.

Назад към лещата!

Назад към лещата!

Леща яхния
Необходимите продукти за леща яхния:

1. 1 чаена чаша леща

2. 1 морков

3. 1 глава лук

4. 8-10 скилидки чесън

5. ¼ глава целина, ако е по-голяма, или  ½ ако е малка
>
6. 1 домат, или 2 супени лъжици доматено пюре

7. 1 чаена лъжица червен пипер

8. сол и олио


4 Порции

Необходимо време за приготвяне:
90 минути
Леща яхния
Рецептата за леща яхния в три стъпки:
1.
Първо трябва подготвите лещата. Почистете я, ако има боклучета, измийте я и я накиснете в студена вода за около час-два. Повечето домакини накисват само боба преди обработка, но ако направите това и с лещата, то така тя ще се свари по-бързо и няма да създава дискомфорт в корема ;) Водата, в която е била лещата се изхвърля и се добавя две или три чаени чаши студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаете да бъде лещата. Лещата се вари без сол, защото ако добавите сол още в началото това ще забави варенето и лещата даже може да остане хрупкава. Варите лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. Времето за сваряване обаче зависи от качеството на лещата.

2.
В около половин чаена чаша гореща мазнина се запържват ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяте една чаена лъжица червен пипер.

3.
След това добавяте тази запръжка към лещата, добавяте чесъна, домата  и сол на вкус, разбърквате добре и оставяте да ври до пълно сваряване на лещата.



Яхния от леща

Няма коментари:

Публикуване на коментар