неделя, 13 януари 2013 г.

Хляб по рецепта от "Гответе с мен"

Обикновен хляб

Подготовка: 70 мин.
Готвене: 35 мин.
Порции: 8-10


 
Продукти:

  • 700 г бяло брашно
  • 425 мл топла газирана вода
  • 1 и 1/2 - 2 ч. л. сол
  • 7 г суха мая
  • 2 с. л. препечено сусамово семе
Приготвяне:

• Брашното леко се затопля във фурна или 1 минути на 800W в MW (или в леко затоплена фурна).
• След което се пресява със солта.
• В отделна купа маята се разтваря в топлата вода.
• На части се добавя брашното.
• Омесва се еластично тесто.
• Тестото се поставя в намазнена купа (или намаслено пликче) покрива се с кърпа или свежо фолио (ако ползвате "свежо фолио" намажете го с олио отгоре, така ще избегнете залепване на тестото по фолиото).
• Оставя се да втаса 30 минути.
• Втасалото тесто се премесва и се оформя хлябът.
• Хлябът се поставя в тава, която е застлана с хартия за печене.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно за 45-60 минути.
• По желание отгоре се правят разрези (кръст) и се поръсва с препечен сусам.
• Фурната се загрява на 210 С.
• Обикновеният хляб се пече около 35 минути (зависи от фурната Ви).
• Първите 10 минути периодично стените и самият хляб се пръскат със студена вода.
Бележки:

** Тази рецепта е адаптирана от Linda Collister
Снимки
  • Обикновен хляб
  • Обикновен хляб

Няма коментари:

Публикуване на коментар