събота, 26 януари 2013 г.

Споделена рецепта на приятелка за лесно пиле с картофи...

Рецептата за пиле с картофи на фурна е може би най-лесната от всичките тези любими рецепти. Подобно на много други любими ястия и пилето с картофи на фурна се приготвя във всяка къща по различен начин, всяка домакиня има свои малки хитринки. Предложената тук рецепта за пиле с картофи на фурна не претендира, че е единствената рецепта за пиле с картофи на фурна, но пък има претенции, че е една от най-лесните.


Пиле с картофи на фурна
Пиле с картофи на фурна
Необходимите продукти за пиле с картофи на фурна:

1. 1 пиле
2. 1 кг картофи
3. 3 супени лъжици краве масло
4. 3-4 скилидки чесън
5. ½ чаена чаша бира
6. 1 чаена лъжица суха мащерка

Необходимо време за приготвяне:
15 минути за подготовка
75 минути за печене

6 Порции


Пиле с картофи на фурна
Пиле с картофи на фурна
Рецептата за пиле с картофи на фурна в три стъпки:

1.
Измивате картофите, обелвате ги и ги нарязвате на едри парчета. Изсипвате картофите в голяма тава и ги посолявате с около ½ чаена лъжица сол, поръсвате с мащерка, нарязвате 1-2 скилидки чесън  и ги разбърквате добре с ръка, така че всички картофчета да се овкусят. Върху тях разпределяте 2/3 от подготвеното краве масло, като го нарежете на дребни парченца.

2.
Измивате пилето добре, след което го намазвате с масло. Сипвате в ръката си сол и мащерка и ги разтривате по цялото пиле. В самото пиле пускате парченце масло и 1-2 нарязани на парченца скилидки чесън (в случай, че обичате аромата на чесън).

3.
Последната стъпка от рецептата за пиле с картофи на фурна е подготовката на ястието за печене. Поставяте овкусеното пиле върху картофите, изсипвате ½ чаена чаша бира и една чаена чаша вода. Покривате цялата тава с алуминиево фолио и печете пилето с картофи в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като мине един част махате фолиото и оставяте ястието да се запече без фолио за около 10 минути.

Пиле с картофи на фурна
Пиле с картофи на фурна

Няма коментари:

Публикуване на коментар