неделя, 13 януари 2013 г.

Многолистен хляб

Многолистен хляб

Многолистен хляб
Продукти:

  • Закваска
  • 50 г брашно
  • 30 мл вода
  • 1/3 ч. л. суха мая

ТЕСТО

250 г брашно
125 мл вода
3 г суха мая
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар

30 мл олио
Приготвяне:

ЗАКВАСКА

• Маята се разтваря в топла вода.
• Прибавя се брашното и се омесва тесто.
• Закваската се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло докато не втаса (да си увеличи обема два пъти и да се появят мехури).

ТЕСТО

• Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя захарта.
• Оставя се настрани за 10 минути.
• Брашното се пресява, прибавя се на части закваската, омесва се еластично брашно като накрая се прибавя солта.
• Тестото се оформя на цилиндър с дължина 20 см и се увива с фолио и се оставя за 20 минути.

МНОГОЛИСТЕН ХЛЯБ

• Тестото се разточва на правоъгълник 20х50 см.
• С помощта на четка тестото се намаслява с 15 мл олио (1 с. л.).
• Краищата се прегъват към средата и след това още един път.
• Трябва да се получи тип "книга" и после прегъната пак, общо 4 слоя.
• Краищата се залепват и тестото отново се разточва 60х40 см върху силиконово килимче или набрашнена повърхност.
• С помощта на килимчето или кърпа се навива на руло.
• С остър нож се правят 2 дълбоки разреза горе долу на 3-4 см разстояние.
• Франзелата се поставя в тава за печене.
• Намазва се с олио и се покрива.
• Оставя се да втаса за още 30 минути, тестото трябва да увеличи обема си 2 пъти.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Многолистният хляб се пече около 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар