неделя, 13 януари 2013 г.

Феерия от сарми

Рецепта:
  • 1/2 кг. телешка кайма
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 400 гр. домати от консерва (режимни)
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол
  • копър
Обърква се всичко. С готовата смес се пълнят чушки или се завиват лозови или зелеви сърми. Вари се до готовност. Може да се направи заливка от
  • 2 яйца
  • кисело мляко
Рецепта:
  • телешка кайма – количество по ваша преценка (да е смляна пред вас)
  • праз – нарязан на ситно
  • морков – настърган на ситно
  • гъби – нарязани на ситно
  • подправки по ваш вкус
  • лозови листа: със солта внимавайте, защото купените лозови листа са доста солени!
  • доматен сок
Всички нарязани продукти се смесват (без листата), така че да не се разпада сместа, но и да не стане течна все пак. Навиват се в листата и се варят не повече от 20 мин. (докато се свари каймата).
Рецепта:
Станимашки сърмички по Дюкански
  • 1 кг. телешка кайма (най-добре да си смелите телешко месо без мазнини или пред вас да смелят в магазина)
  • черен пипер
  • кимион
  • сол на вкус
  • малко лимон
Смесете всички продукти и завийте всичко това на малки сърмички. Сложете няколко
  • лозови листа
на дъното на тенджерата и поставете сърмичките отгоре. Сложете една чиния, за да ги затиснете. Залейте с
  • вода
  • малко сол
  • лимонов сок
до ръба на чинийката и варете около един час на бавен огън.
За тези, които са в трета фаза, на 1 кг. кайма се добавя една чаена чаша ориз.
Рецепта:
  • телешка кайма
  • пилешка кайма
  • лук
  • морков
  • черен пипер
  • сол
  • копър
  • джоджен
  • червен пипер
  • лозови листа
Смесват се каймите, омесват се с подправките. Оформят се сърмички и се варят покрити с вода и затиснати с чиния в тенджерата – колкото повече се варят, толкова по-добре (например 2 часа на средно силен котлон). При сервирането се заливат с
  • кисело мляко
  • по желание може да се смеси със счукан чесън
Много, много, много са вкусни.
Една хватка, която би трябвало да споделя: отдолу на тенджерата застилам с листа, а също покривам и най-отгоре (под чинията) с ред листа.
Вариант – Зелеви сърмички, но без копър и заливка от кисело мляко с чесън
Рецепта :
“Отворени” лозови сърми
  • около 15-тина броя лозов лист
  • към 300 гр. месо (за 3 фаза: аз го направих със свинско, но за 1 и 2 фаза трябва телешко, разбира се)
  • 1 домат
  • 1 морков
  • 2-3 стръка пресен лук (със стар ще стане може би дори по-хубаво)
  • сол
  • чубрица (ако има прясна, още по-добре)
Ако листата са пресни, се попарват с вряла вода (аз моите бях ги бланширала предния ден, за да ги слагам във фризера). Смила се месото. Лукът се задушава в малко вода на тефлонов тиган. Морковът се настъргва на едро ренде, както и доматът, за да се получи доматен сок. Всичко се слага в тава, овкусява се, залива се с вода, за да покрие изцяло продуктите и се пече в нормална фурна, докато почти изфиряса водата.
След като я направих, си помислих, че по-добре може би щеше да стане, ако бях задушила и месото с лука. Но.. следващия път
За 3-та фаза с лукът може да се задуши и малко ориз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар