четвъртък, 10 януари 2013 г.

Домашен хляб


1 кг. брашно приблизително 4 с.л. масло 1 к. мая 1 ч.л. сол 1 с.л. захар 1 чаша топла вода

Разтворете маята във водата. Добавете захарта, 1 лъжица брашно и оставете да ферментира. Пресейте брашното, сложете към него солта и направете кладенче в средата. Там излейте разтвора с маята и омесете меко тесто. Прибавете разстопеното масло (но не горещо) и премесете. Омесеното тесто сложете в набрашнен съд, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около час, докато удвои обема си. Втасалото тесто оформете като хляб, пита…, поставете в намазнен и набрашнен съд за печене, намажете отгоре с вода и оставете така да престои още 30 минути, след което изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в началото печете само отдолу, а после и отгоре. По избор може да поръсите хляба със сусам.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар