неделя, 27 януари 2013 г.

Тутманици разни...

Лесен тутманик

брашно - 1 кг
яйца - 2 броя
сирене - 500 г краве
вода - 400 мл хладка
масло - 1 пакетче (125 гр) краве
мая - 1 кубче
захар - 1 с.л.
оцет - 2 с.л. ябълков
сол - щипка
яйца - 1 жълтък
Размийте маята с топлата вода, захар и няколко с.л. брашно. Щом се е активизирала, добавете солта, ябълковия оцет, разбитите яйца и пресято брашно. Замесете меко и еластично тесто, което трябва да се раздели на 8 топки.
Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат, докато удвоят обема си.
Разтопете маслото. Всяка топка тесто се потапя в маслото. Разтегляйте топките с ръце на кора с диаметър около 30-40 см. Всяка кора намазвайте с масло и поръсвайте с натрошено сирене щедро. По 2 кори се подреждат така една върху друга и се оформят на руло, като трябва да приготвите общо 4 такива рула.
Сложете рулата в подмазнена тава на охлюв, като краищата се съединяват. Отгоре намажете с разбит с малко вода жълтък и пожелание поръсете със сусам.
Оставете тутманика да почине за около 15 минути и го пъхнете да се изпече в загряна умерена фурна

Тутманик без втасване

2/3 от кубче мая
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца - отделям единият жълтък за намазване преди печенето
хладка вода около 220 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 170-180 гр. масло
малко по- малко от 1 кг. брашно, но си пригответе цял пакет.
В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да шупне.
1. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото- не пресявайте целият пакет брашно, при мен тестото пое по- малко от 1 кг. .
2. Разточаме тестото на пласт с дебелина около 2см., като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маслото и поръсваме с натрошеното сирене.
3. Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с масло и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
4. Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
5. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтък. Слагаме да печем в незагрята предварително фурна. Печем само отдолу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло отдолу и след това печем на грил около 10мин., докато хване хубава коричка. Тутманикът бухва докато се пече.

Тутманик с мая рецепта

мая - 20 г прясна или 1 пакетче суха
брашно - 2 - 3 с.л.
сол - 1 щипка
захар - 1 щипка
вода - 100 мл хладка
брашно - 500 г
яйце - 1
масло - 125 г
оцет - 1 с.л.
сол - 1 к.л.
сирене - 300 г краве
Разтворете маята с хладката вода, брашното и захарта и оставете да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете вътре солта и вътре останалите продукти за тестото, като добавите и втасалата мая и замесваме средно меко тесто.
Разделете тестото на 7 топчета и ги оставете на топло, за да втасат за около 45 минути. Разтопете маслото отделно и овалвайте в него всяко топче. След това внимателно ги разтеглете на кора с размера на тавата, в която ще печете.
Започнете да редите кори в намазнената тава, като върху всяка поръсвайте мазнина и натрошено сирене. Наредения тутманик нарежете на триъгълници и го оставете да втаса за около 30 минути.
По желание го намажете с разбито яйце или жълтък и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 45 минути. Изпечения тутманик запарете с кърпа, докато леко се охлади.

Тутманик лесна рецепта

брашно - 1 кг.
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 250 гр.
захар - пудра 70 гр.
сода бикарбонат - 1 к. л.
сол - 1 к. л.
олио - 2 с. л.
вода
мас
Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.
В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се прибавя вода, докато се получи меко тесто. Меси се докато тестото се изглади и започват да се появяват мехурчета и да се отделя от съда.
От тестото се отделят топки и от тях се правят дебели кори. Нареждат се три кори една върху друга, като между тях се слага мас. Кората се разтегля с формата на тавата, маже се с мазнина и се ръси обилно със сирене. Прави се втора кора по същия начин.
Така подредените кори се притискат с пръсти , като отгоре се оставят следи. Намазва се с мазнина и яйце.
Пече се в умерена фурна.


Тутманик с кашкавал рецепта


яйца - 5 броя (заделяме един жълтък за намазване)
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л. лъжичка
прясно мляко - 1 ч.л. лъжичка
мая - кубче (около 40 г)
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - за замесване меко тесто(около 2 кг)
масло - около 75 г
сирене - около 300 г за поръсване
кашкавал - за поръсване
Разтвряме маята в топло прясно мляко, а содата угасяме в киселото мляко. Замесваме меко тесто, което се разточва на кора, дебела около 1 пръст. Маже се обилно с разтопено масло, поръсва се със сирене и се навива на руло, като леко се усукват краищата.
Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тава. Оставя се да втаса около половин час. Намазва се със запазения предварително жълтък и се слагат да се пекат на 200 градуса.
Малко преди тутманикът да стане готов се ръси с настърган кашкавал.


Няма коментари:

Публикуване на коментар