неделя, 13 януари 2013 г.

Месеница с лимонада


брашно
2 с. л. сол
1 кубчe мая
150 мл топла вода
375 мл жълта лимонада/газирана вода/
1 яйце
200-300 гр. сирене
свинска мас
жълтък-за намазване
Приготвяне:

• Пресяваме брашното,правим кладенче и поставяме солта.
• Разтваряме маята в топлата вода и започваме да месим, като след нея добавяме и лимонадата.
• Замесваме тестото докато спре да лепне.
• Оставяме го да почине 20-30 мин.
• Разделяме го на три топки,които ги разточваме на правоъгълник.
• Разбиваме яйцето и натрошаваме сиренето.
• Мажем кората със свинска мас и поръсваме от яйцето и сиренето.
• Поставяме отгоре втората кора и пак - мас и яйце със сирене.
• По същия начин и третата кора.
• Навиваме на руло и започваме да въртим и двата края на рулото в противоположни посоки и едновременно разпъваме на дължина.
• Намазваме тава с маргарин и навиваме тестото на охлюв в нея.
• Загъваме я да не хваща кора и я оставяме на топло да втаса.
• Месеницата се намазва с разбития жълтък с малко вода и олио.
• Пече се в загрята фурна на 150-200 градуса до готовност.
• Като я извадим я намазваме с маргарин за да и омекне коричката, напръсква се с вода и се загъва да се задуши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар