неделя, 6 януари 2013 г.

Зелник

Продукти: 

500 г брашно
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 стръка праз
700 г кисело зеле
200 г олио
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 250 г топла вода заедно със захарта, солта и 2 с.л. брашно и я оставяме 10 мин да втаса.
Пресяваме брашното, правим кладенче в средата и изсипваме маята. Бъркаме в началото с лъжица, а после омесваме добре с ръце.
Разделяме тестото на 5 топки, намазваме ги с олио и ги оставяме на топло за половин час. В 3 с.л. олио слагаме нарязаното зеле да се задушава, а след 10 мин прибавяме и нарязания на ситно лук. Пържим до готовност.

Разточваме с точилка питките на кори и ги поръсваме с олио. Разделяме сместа от зелето и лука на 5 части и всяка кора поръсваме с 1 част.
Навиваме корите на рула и редим в намазнена и набрашнена тава. Поръсваме отново с олио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 35-40 мин. Поръсваме с малко студена вода и покриваме зелника с кърпа, за да омекне.


Няма коментари:

Публикуване на коментар