понеделник, 7 януари 2013 г.

Пилешки пържоли на тиган


pileshka-pyrjola1.jpg
Аз лично от години не съм голям любител на пилешкото,
Но от известно време свикнах вечер набързо да приготвям пилешки пържоли на тефлонов тиган, защото първо е лесно и не отнема време, и второ – защото все пак са „пържоли”, пък макар и пилешки.
За целта купувам от най-близкия супермаркет 3-4 бутови пържоли, охладени задължително, тъй като дълбоко замразеното месо няма нищо общо със себе си в крайна сметка. Пътьом купувам и зеленчуци според сезона, т.е. през зимата вносни дървени краставици и домати, лук и магданоз, и няколко бирички.
Вече вкъщи, първата ми работа е да извадя пържолите и да ги натрия хубаво с подправки – някакво къри, черен пипер и сол. Преди ползвах „мадраското къри” на Котиани, но скоро с Крис купихме от ливанския магазин на Женския пазар арабско къри, което има една по-сладникава нотка и оттогава ползвам само него, въпреки че първият път след експеримент от кърито плюс сумак останах доста изненадана от резултата. Странно, но в никакъв случай неприятно
Мога да полея леко пържолите с бира, според зависи от настроението, но напоследък не го правя.
Междувременно пускам котлона да се загрява и слагам тефлонов тиган отгоре.
Бутовите пилешки пържоли са доста тлъсти, така че няма нужда тигана да се намазва допълнително с мазнина.
След петнайсетина минути слагам пържолите на тигана, от страната без кожа и пека, докато покафенее, после обръщам, докато кожичката се зачерви и стане хрупкава.
После – в чиниите и на масата :).
Гарнитурата е по избор, може само салата, може печени картофки (за тях друг път), грах или каквото му дойде на човек на душата.
И задължително бира!

Продукти:

3-4 бутови пилешки пържоли (400-500гр)

Къри

Черен пипер

Сол

Тези пържоли често се опитват да ме убедят, че пътят към съвършенството минава през простите неща.



Няма коментари:

Публикуване на коментар