неделя, 13 януари 2013 г.

Хляб без месене - лесен и чудесен


Хляб без месене - лесен и чудесен
Подготовка: 75 мин.
Готвене: 40 мин.
Порции: 650 г


 
Продукти:

  • по 2 с. л. мак и сусам за поръсване
  • 1 ч. л. захар
  • 400 г брашно
  • 2 с. л. олио или зехтин
  • 1/2 ч. л. сол
  • 300 мл вода
  • 15 г мая за хляб прясна
Приготвяне:

• В купа се налива 300 мл хладка вода, в която се разтваря маята(прясна).
• Който предпочита суха мая: 6 г се смесват с брашното.
• Добавят се олиото, захарта и солта.
• На миксера се поставят бъркалките за тесто, включва се първоначално на средна степен и брашното се добавя постепенно до пълното му поемане.
• След като брашното се е поело напълно, за минутка се меси на по-бързи обороти.
• Формата за печене се намазва с олио и се наръсва със семената - мак и сусам или други, според предпочитанията.
• Тестото се изсипва в подготвената форма и се оставя да втасва на топло около 40 минути или докато увеличи обема си три пъти (изпълни формата), покрито с влажна кърпа.
• По желание преди да се сложи да се пече втасалото тесто леко се навлажнява с четка за намазване и се поръсва със семена и отгоре.
• Пече се на 200 С като слага в леко загрята предварително фурна.
• След като се извади от фурната, готовият хляб се освобождава от формата и се оставя покрит с кърпа върху скара да изстине.
• Да ви е сладко!
Бележки:

** Този хляб е по рецепта на Йоли. Аз приготвям този хляб с типово брашно и често правя двойна доза (разпределям в две форми и пека наведнъж). В този случай удвоявам разбира се количеството на продуктите, но вместо 30 г прясна мая, слагам едно пакетче суха мая Yuva от 11 г суха мая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар