неделя, 13 януари 2013 г.

Неделен хляб


Неделен хляб
Продукти:

  • 600 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 1 с. л. захар
  • 100 мл топло прясно мляко
  • 100 мл топла вода
  • 2 яйца
  • 1 жълтък

125 г меко краве масло
1 с. л. сол
брашно
мазнина за формата
Приготвяне:

• В голяма купа се пресява брашното.
• Прибавят се маята и захарта.
• Всичко се разбърква добре.
• Млякото се смесва с водата.
• Замесва се тесто, като течността се сипва постепенно (възможно е да не бъде използвана цялата).
• Покрива се и се оставя на топло 15 минути.
• След което се прибавят маслото, яйцата, жълтъкът и солта.
• Тестото се меси 10 минути и се оформя на топка.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да престои на топло 1 час.
• Втасалото тесто се измесва повторно и се поставя в намаслена овална форма (32 см).
• Покрива се и се оставя да втаса на топло за 30 минути.
• Фурната се загрява на 190 С.
• Хлябът се пече 45-50 минути.
• Изважда се от фурната и се оставя 5 минути във формата, след което се вади.
• Неделният хляб се оставя да изстине до стайна температура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар