вторник, 22 януари 2013 г.

Лесна и бърза питка

Продукти:2 яйца,половин пакетче мая прясна около 20 гр.,пакет брашно,чаша прясно мляко леко затоплено,1 с.л.захар,1 и 1/2 ч.л.сол,4 с.л.олио



Начин на приготвяне:

Разбъркваме маята с топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я на топло, за да се шупне. Пресяваме брашното в голяма купа, добавяме останалите съставки и замесваме тестото. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло, докато втаса.След омесване на тестото и изчакване да се увеличи обема се оформят топки,от които една се поставя в центъра на тавата,а останалите се разточват като питки, всяка от които предварително потапяме в разтопеното масло и се поставят една върху друга около средната.После се намазва с останалото масло и жълтъка на яйцето и се оставя пак около 20 минути да втаса и да увеличи обема си,поръсваме със семена по- избор - мак, сусам, слънчогледови семки,слага се в предварително загрята фурна на 200 градуса,която след 10-на минути се намаля на 150-180 градуса и се изпича./за начинаещите-за да е мека и пухкава питката на долната част на фурната поставете съдче с вода за първите 20 минути от печенето,след което го отстранете/.Печенето трае средно около 30-40 минути.
Поръсваме със семена по- избор - мак, сусам, слънчогледови семки, и печем до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар