събота, 26 януари 2013 г.

Пиле с ориз -споделено...

  Има ли нужда да обясняваме колко любимо ястие е пилето с ориз? Или колко класическо българско ястие е пилето с ориз? Пилето с ориз говори само за себе си! Освен любима и класическа, рецептата за пиле с ориз е и много лесна за приготвяне, което я прави задължителна за готварската книга на всеки новак в кухнята.

Пиле с ориз
Пиле с ориз
Необходимите продукти за пиле с ориз:

1. 6 пилешки бутчета / 1 разфасовано на порции пиле
2. 1 чаена чаша ориз
3. 1 морков
4. 1 глава лук
5. олио, сол, черен пипер
За варене на пилето:
1 резен целина, един малък морков, 2-3 стръка магданоз, ½ глава лук

6 Порции

Необходимо време за приготвяне:
90 минути

Пиле с ориз
Пиле с ориз
Рецептата за пиле с ориз в три стъпки:

1.
Обелвате лука и го нарязвате на дребно. Почиствате морковите и също ги нарязвате на дребно. В дълбок тиган загрявате 3-4 супени лъжици олио, към които добавяте нарязаните на дребно зеленчуци и ги задушавате за около 4-5 минути, докато омекнат. След това добавяте и измития ориз и разбърквате няколко минути, докато оризът стане прозрачен. При приготвянето на пиле с ориз може да ползвате както бял ориз, така и кафяв ориз, ако сте почитатели на здравословното хранене или пък ако просто предпочитате вкуса на кафявия ориз.

2.
Докато приготвяте ориза за пилето с ориз трябва да подготвите и пилешкото месо. Можете да сварите пилешкото месо само в солена вода, но по-добре е да добавите към водата парченце целина, морков, лук и магданоз. Така ще подготвите и бульон, който може да добавите към пилето с ориз по време на печенето във фурната. Варите пилешкото месо около 15 минути, а не до пълна готовност, защото му предстои още термична обработка.

3.
Изсипвате ориза в тава, разпределяте върху нея пилешкото месо и добавяте 3 чаени чаши от бульона, в който е вряло пилешкото месо, като предварително го прецедите с цедка. Печете пилето с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час, докато водата изври и оризът е сварен.

Пиле с ориз
Пиле с ориз

Няма коментари:

Публикуване на коментар