неделя, 13 януари 2013 г.

Грузински гюзлеми

Гюзлеми – грешно съм я запомнил тази дума, правилното било гьозлеме и значело “гледащ” тоест изпечените питки са като очи, които те гледат. Моите спомени за гюзлемите са прабаба Пенка (майката на дядо ми), която с най-обикновена тънка точилка беше в състояние да разточи тестото по-тънко от вестник.

Запален огън на двора на село, баба Пенка надвесена над черния сач, който маже с парче сланина, после слага върху него разточена на тънко кора, поръсена със сирене и затворена на квадратче. Реди изпечените гюзлеми една върху друга, накрая ги разрязва на четири парчета и полива с топла вода и разтопена мас.

Не звучи никак здравословно, нали. Но беше безумно вкусно – току що изпечени и горещи, престояли на следващия ден, с кисело мляко, с айрян…

Разхождайки се из кулинарните блогове ми попадна и грузинската версия на това чудо, този път наречено хачапури (khachapuri). Естествено в оригинал се прави с някакво там местно сирене, но и с други варианти се получава добър резултат.

Всичко, което ви трябва за да си доставите това грузинско удоволствие е пакет готово тесто от супермаркета и малко сирена – обикновено бяло краве сирене, пармезан, ементал. Не отивайте в посоката на кашкавалите, защото много се разтичат, по-добре подберете твърди сирена. Настържете ги на ситното ренде. Аз използвах около 200 грама бяло сирене и по 25 грама пармезан и ементал, достатъчин са за шест питки, от които излизат 24 парчета накрая.
Размесете добре сирената и оформете шест (горе долу еднакви) топчета.Може да ползвате готово тесто от супермаркета (най-бързо и лесно е все пак) или да си замесите обикновено тесто за хляб. Аз ползвах готово – опаковка 500 грама. Разделете го на шест еднакви топчета. Разточете леко тестото.Сплескайте едно топче сирена на диск, поставете го в центъра на разточената питка и завийте краищата навътре върху сиренето. После разточете отново до размера на тигана, в който ще ги печете. Щом са готови за печене, намажете леко двете страни със зехтин.
Печете в много добре загрят тиган не повече от три-четири минути от всяка страна. Може да се наложи да надупчите с вилица тук-там по време на печенето, защото ще се образуват шупли.
Извадете от тигана и още топли ги разрежете на четири парчета всяка. Много са вкусни топли-топли заради твърдата коричка отвън и меката вътрешност с леко разтопени сирена. Ако останат – затворете ги в кутия и хапнете на закуска с чаша яйрян :)

Наздраве! Времето за приготвяне е 30 минути печене и още 30 минути за разточване и подготовка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар