неделя, 13 януари 2013 г.

Селски хляб

Селски хляб

Селски хляб
Подготовка: 180 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 1 хляб


 
Продукти:

  • 500 г брашно тип 500
  • 100 г ръжено брашно
  • 7 г суха мая
  • 1/2 ч. л. захар
  • 10 г сол
  • 200-220 мл вода
Приготвяне:

• В купа се размива маята заедно с 100 мл топла вода.
• Прибавят се 2 с. л. брашно тип 500 и захарта.
• Всичко се разбърква и оставя за 10 минути настрани.
• В друга купа се смесват брашната и солта.
• Сипва се шупналата мая и се омесва тесто, като на порции се прибавя и останалата вода.
• Меси се 10 минути до гладко и нелепнещо тесто.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Тестото се поставя на топло място да втаса 2 часа.
• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се премесва.
• Оформя се на топка, която се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене.
• Селският хляб се покрива и се оставя да втаса повторно за 45 минути.
• Фурната се загрява на 240 С, като на пода се поставя средна тава, пълна с вода.
• Хлябът се поръсва леко с брашно, а с помощта на остър нож повърхността се разрязва кръстообразно.
• Фурната се намалява на 200 С.
• Селският хляб се пече 25-30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар