неделя, 13 януари 2013 г.

Празнична погача

Празнична погача
Продукти:

  • 1 кг брашно

4 яйца (без един жълтък, за намазване на питата)
1 к. свежа мая (или 2 п. от по 7 гр суха мая)
1 ч. ч. кисело мляко + 1 ч. л. сода бикарбонат
300 мл хладко мляко (вода)
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2-3 с. л. олио
1 п.краве масло (или същото количество смес от свинска мас и олио)
300 гр сирене (по желание)
сусам за поръсване (по желание)

1 ч. ч. = 250 мл
Приготвяне:

• В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с. л. захар.
• Сипете брашно до получаване на рядка каша.
• Оставете на топло за около 10 мин. да шупне.
• В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче.
• Разбийте яйцата със солта.
• Добавете млякото с угасената в него сода за хляб и олиото, разбъркайте добре.
• Изсипете сместа в кладенчето.
• След което изсипете и кваса (шупналата мая).
• Замесва се тесто до появата на мехури по него.
• След което топката тесто се удря 100 пъти по масата.
• Следва оформянето на питата – то е според вашето желание и въображение.
• Оформената пита се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема й.
• Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1 ч. л.), и се поръсва със сусама.
• Пече се в предварително загрята на 180 С фурна.
• След 10 минути се намалява на 150 С и се пече до готовност (проба с клечка).
• Времето за печене е различно и зависи от фурната и от печката ви, но обикновено е от 40 до 60 минути.
• Ако се налага питата се покрива с хартия, за да не изгори отгоре, докато се опече напълно.
• Готовата пита аз я оставям около 10 минути да постои в тавата.
• След това я изваждам и слагам върху решетка до пълното й изстиване, покрита с кърпа.

** По желание за гланц може да се намаже внимателно с четка отгоре с олио или с краве масло.
*** Поднася се с традиционната българска шарена сол или мед !

Няма коментари:

Публикуване на коментар