неделя, 13 януари 2013 г.

Селски франзели



  • Закваска
  • 1 с. л. суха мая
  • 240 мл топла вода
  • 160 г брашно

ТЕСТО

640 - 720 г брашно
300 мл топла вода
2 с. л. мед
1 с. л. сол
Приготвяне:

• Приготвя се закваска.
• Маята се разтваря в топлата вода.
• Добавя се брашното и се разбърква добре.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 час (може и повече).
• След 1 час закваската трябва да бъде покрита с мехури.
• Към закваската постепенно се добавя брашното, водата, медът и солта.
• Измесва се гладко тесто, което не лепне по ръцете.
• Тестото се поставя в намаслена купа или плик и се покрива.
• Оставя се на топло за 40-60 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на 3 части.
• Оформят се 3 франзели, които се поставят върху набрашнена с царевично брашно хартия за печене или тава.
• Отгоре се поръсват с царевично брашно и се покриват.
• Оставят се за 40 минути.
• По повърхността на франзелите се правят няколко плитки разреза (под ъгъл 75 градуса).
• Фурната се загрява на 240 С, а отдолу се поставя тавичка с вода.
• След около 7 минути температурата се намалява на 210 С и селските франзели се пекат още 25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар