неделя, 20 януари 2013 г.

Гъби Портобело-пастет

Продукти:
  • 1/2 чаша орехи, накиснати в хладка вода за 4 часа
  • 200 гр. портобело гъби (може и култивирани печурки), накълцани
  • 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, накълцан или 1 ч.л. на прах
  • 1 ч.л. мисо (по желание)
  • 2-3 с.л. екстра върджин зехтин
  • 1/2 ч.л. пресен розмарин (накълцан) или 1 ч.л. сушен
  • 1/2 ч.л. прясна мащерка (накълцана) или 1 ч.л. сушена
  • щипка хималайска или морска сол
  • щипка индийско орехче (по желание)
  • 1-2 ч.л. балсамико оцет (по желание)
Приготвяне:
Докато се накисват орехите, смесете гъбите, червения лук, чесъна, Мисото и студено пресования екстра върджин зехтин в дълбока купа. Оставете ги да се мариноват за един – два часа. Изцедете вече накиснатите орехи и ги смесете с останалите съставки в блендер или кухненски робот. Пасирайте сместа до фин еднороден пастет. При нужда доовкусете със сол, подправки и/или щипка стрито чили (кайен пипер). Готовия пастет подхожда идеално към различни видове солени крекери, хлябове, както и поднесен като сос към различни видове зеленчуци според сезона. Приятно похапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар