неделя, 13 януари 2013 г.

Споделено от приятел-хляб без мая



Още в началото искам да направя уточнението, че това не е рецепта за содена питка. Тази публикация е резултат от доста проби и напасвания, дори минах през един неуспешен опит да си отгледам квас, но няма да ви занимавам с това – има достатъчно места, където можете да видите как става.

Имам усещането, че сме много склонни да прекаляваме дори със здравословните неща и да изпадаме в крайности понякога … на кой магазин квасът му бил на 10 години, каква история имала била водата … Има много прости и не обвити в магичност и вещерство начини да направим вкусен, здравословен и най-вече много траен хляб без мая. Ето моят начин, ако искате – доверете му се.

Необходимите продукти са същите както за една обикновена питка:

    1 килограм брашно
    500 милилитра топла вода
    щипка сол
    щипка захар
    олио или зехтин
    “един юмрук” старо тесто

хляб без мая - продуктитеЕстествено няма мая, защото се използва старото тесто, което много удобно може да си стои във фризера доста дълго време и да чака да му дойде редът. Оставете старото тесто в удобна купа да се стопли след студа на фризера, покрийте го отгоре с фолио и го забравете за около два-три-четири часа. То ще започне да втасва отново и да се надува докато удвои или утрои обема си.

В купа сипете половината от брашното и разбъркайте със захарта, пригответе си бухналото тесто и топлата вода. Разбъркайте добре водата с брашното докато се получи хомогенна маса и тогава добавете бухналото тесто и разбъркайте отново много добре. Оставете настрана отново покрито с фолио за още два-три-четири часа докато отново удвои обема си – това ще означава, че старото тесто е заработило и хлябът е започнал да втасва сам.

Следващата стъпка е да добавите останалата половина от брашното и да омесите хляба. Като се събере на хубава топка и стане леко еластично, оформете го на питка или хляб и го оставете върху домакинска хартия докато отново удвои обема си. Ако го правите като питка, добре е да направите с нож два разреза на кръст отгоре – така ще бухне по-добре и ще се изпече по-равномерно. Тук е момента да си отделите и “един юмрук” тесто за следващото месене и да го приберете във фризера, увито във фолио.

Загрейте фурната на 240-250 градуса и сложете втасалия хляб вътре. Сипете на дъното на фурната десетина кубчета лед и бързо затворете вратата. Оставете да се пече на силната фурна около 20 до 30 минути, не повече. В зависимост от дебелината на хляба, за максимум 30-35 минути трябва да се е опекъл, но е добре да проверите с клечка.

Извадете от фурната, поръсете го със студена вода и завийте с кърпа да си почине.
Така направен, хлябът стои мек и пресен до четири дни, има леко кисел вкус и със сигурност няма химия, набухватели, емулгатори или консерванти. Наистина, процесът е дълъг (общо ще отнеме около ден) но според мен резултата си заслужава. В тази рецепта съм смесил наполовина ръжено и бяло брашно, ако правите подобен хляб, то първо използвайте ръженото и после бялото брашно в процеса на втасване.

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар