петък, 28 декември 2012 г.

Традиционна питка

Необходими продукти:
За да стане вкусна и пухкава питката, е необходимофино бяло брашно (500 г). Освен него ще са ви необходими160 - 180 мл топла вода, мая, 3 яйца, 100 г мазнина по избор,щипка захар, сол на вкус.

1.
Брашното се пресява през сито.
2.
С пръсти направете малка дупка в средата.
3.
Разтворете маята в малко топла вода.
4.
Добавете щипка захар към маята и я оставете на топло да втаса.
5.
Изсипете яйцата в кладенчето.
6.
Добавете сол.
7.
Прибавете разтворената мая.
8.
Добавете и разтопено краве масло или растително олио.
9.
Започнете да бъркате тестото, като добавяте вода колкото е необходимо.
10.Месете с ръце до получаването на средно меко и еластично тесто.
11.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса.
12.
Тестото е готово, когато удвои обема си.
13.
Премесете още веднъж.
14.
Поставете тестото в съда, в който ще се пече, и намажете отгоре с жълтък.
15.
Печете във фурната до получаването на златиста коричка.След като се опече, питката се оставя да изстине.
Може да се поднесе със сирене, чубрица, мед или други подправки по избор
Коледна питка:



1 пакетче мая,половин кофичка кисело мляко запълнена с вода,в което поставям една чаена лъжичка сол,добавям впоследствие преди разбъркването и около 8-9 лъжици олио или раз-
топено краве масло.Половин чаена лъжичка захар,разтворена в 180 грама хладка вода или прясно мляко/което имате подръка/като в същата вода разтваряте маята и добавяте около 4 супени лъжици от пресятото брашно.Брашно приблизително около 1 кг/може и по малко/ , зависи от пропорциите и броя на гостите-за тази питка съм сложила близо 900 грама брашно,2 яйца и 1 белтък в кладенчето на пресятото брашно-другият жълтък е за намазването.По прин-
цип съставките са приблизителни. Забъркваме хубаво тесто и оставям около час да престои за да отлежи и втаса леко,след което разделям на три топки/в моя случай на 6/.Замесвам шест елипсовидни кори около половин до един сантиметър дебели.Всяка една от тях намазвам с масло,слагам по три една върху друга и отново разточвам.Завивам на руло и нарязвам филии от рулото,които в зависимост от фантазията разполагам в тавата.Оставям да престои около 20 минути-вижда се удвояване на обема.Намазвам с жълтъка и тупвам във фурната.Това ,което виждате е резултата ...напомням ,че е много важно самото руло с трите поставени един върху друг намаслени кори да се поразточи още веднъж за пухкавост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар