понеделник, 24 декември 2012 г.

Постна питка за Бъдни вечер

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има постна питка. Има и специална украса за нея, която идва от традициите на нашия народ, предавани през годините.
1 кубче мая
400 мл топла вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
около 2-3 с.л. олио
около 1 кг брашно
* Маята се размесва с щипка сол и захарта. Налива се топлата вода, толкова топла, че да трае, като се потопи пръст в нея и се добавят няколко лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се оставя за около 15 мин да шупне;
* Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата мая.Замесва се меко еластично тесто. Ако е енеобходимо се добавя още малко брашно. Олиото се добавя накрая;
* Тестото се оформя на топка и се оставя покрито с топла кърпа да втаса около 1 час;
* Тестото трябва да увеличи около два пъти обема си;
* Около 1/4 от тестото се отделя и се разделя на 3 равни части. Разточва се на тънки рула, които се сплитат като плитка (клас);
* Плитката се разпределя по стената на тавата за печене. По средата се оформя останалото тесто;
* Съвсем малка част от тестото се оставя за украса.
Отделно се приготвя за украсата малко от т.н.солено тесто, малко сол (1 ч.л.), около 1 ч.ч и толкова вода, че да стане тесто,к’ да се оформя.
Традицията казва, че крашенията на постната питка за Бъдни Вечер са кръст, бъдник и звезди.
1. Кръстът, символизира християнската вяра;
2. Бъдник, във вид на горящ огън, който символизира поддържащия се огън през цялата нощ срещу Рождество;
3. Тънки лентички, кръстосани символизиращи звезди.
* Когато питката се украси се остава да втаса около 30 мин още;
* Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност, трябва хубаво да порозовее и да добие хрупкава коричка;
* Когато се изпече се загъва с топла кърпа, която да пропуска изпаренията и се оставя да си обиколи нивата.
Постната питка на трапезата на Бъдни вечер се слага и се разчупва, подава се по ред на възрастта, като първото парче от питката се слага до иконата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар