сряда, 26 декември 2012 г.

Домашни питенца

Продукти (за тава с диаметър около 30 см):
1 яйце
1 ч. чаша хладко прясно мляко или вода
1 кубче мая (40 гр.)
1 суп. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
1 суп. лъжица олио
2-3 суп. лъжици кисело мляко
около 3 ч. чаши брашно
1 яйце или жълтък за намазване
семенца за поръсване
Приготвяне:
Маята се разтваря в хладкото мляко/ вода. Течността се добавя при останалите съставки и се замесва меко тесто. Втасва около 1 час на стайна температура, покрито с кърпа. Премесва се. Аз разделих тестото на 9 парчета, от които оформих малки топчета. Може и да не се разделя. Оставя се да втаса още около половин час в намазнена тава.  Междувременно се намазва с разбитото яйце или жълтък (като стигнах до този момент се сетих, че имам силиконова четка за тази цел – оказа се много удобна :) ).  Може да се поръси със семена по желание – аз използвах готова смеска от сусам, мак, ленено семе и слънчоглед. Изпича се на 180 °С.
След изваждането от фурната се поръсва с хладка вода и се покрива с кърпа, докато изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар